Expo

Dick Raaijmakers

Expo
Meerdere dagen
Locatie
STRP EXPO- Klokgebouw

 

Een naakte man zit op een fiets en wordt extreem langzaam naar voren getrokken door een gemotoriseerde windas en stalen kabel. Met een snelheid van nog geen 0,5 cm per seconde wordt de fietser van zijn zadel en pedalen gelift, waardoor hij gedwongen wordt om een afstappende beweging te maken. Op deze extreem langzame snelheid tilt de fietser zijn been over het zadel, zonder deze aan te raken of er op te leunen. Deze op zich simpele manoeuvre wordt uitgestrekt over een half uur waardoor het ongelooflijk veel concentratie en kracht vereist van de blote fietser. De inspanning wordt hoorbaar middels sensoren die zijn hartslag, bloedsomloop en ademhaling meten. Tegelijkertijd zie je zijn spieren trillen. Nog nooit was van je fiets afstappen zo adembenemend spannend.

 

De ‘Grafische Methode Fiets’ van pionier Dick Raaijmakers is geïnspireerd op het werk van de Franse fysioloog en filmpionier Etienne-Jules Marey (1830-1903). In 1878 ontwikkelde Marey de techniek “chronofotografie” die hij beschreef in zijn werk La méthode graphique. Deze techniek gebruikte hij om fysieke bewegingen vast te leggen in series van fotografische afbeeldingen. In het klassieke werk  ‘Grafische Methode Fiets’ heeft Dick Raaijmakers deze techniek omgedraaid en uitgestrekt; de foto-achtige bewegingen worden hier juist tot leven gebracht.

 

Credits: The 2008 performance is executed by two artists and former students of Dick Raaymakers: Bart Visser and Edwin van der Heide, and is produced with the help of Paul Beuk, Steim and V2_.