Expo

Marnix de Nijs

Expo
Meerdere dagen
Locatie
STRP EXPO- Klokgebouw


STRP Festival presenteert de première van ‘Exploded Views 2.0’ van Marnix de Nijs. De nieuwe versie van dit werk is een waar interactief feest. In de immersieve installatie kun je fysiek navigeren door een 3D-landschap van een stad. De visuele projecties bestaan uit 3d modellen geconstrueerd uit afbeeldingen uit de database van Flickr. Hoe meer foto’s er zijn van een bepaalde plek, hoe gedetailleerder het 3D-model. Door het gebruik van deze afbeeldingen vormt het 3D-model van de stad een collectieve representatie van de herinneringen van hen die de foto’s maakten. Tijdens je tocht hoor je geluidsimpressies en abstracte klanken, en navigeer je van geluidsbron naar geluidsbron. Een micro-cosmische ervaring van the global village!


Marnix de Nijs (1970) experimenteert sinds de jaren ‘90 met media, technologie en kunst. Vanaf de jaren ‘90 brengen internet en nieuwe programmeertechnieken nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars om het publiek te betrekken in het werk. Data-art, video games als kunstvorm (AI) en de eerste crowd-based art works  ontstaan in deze periode. Deze vormen van mediakunst veranderen de interactiviteit van kunstwerken: de relatie tussen toeschouwer en afbeelding is nu een tweerichtingsverkeer en onafhankelijk van locatie. Waar Jeffrey Shaw’s interactieve fietsstad ‘The Legible City’ volledig kunstmatig is, laat de installatie van Marnix de Nijs de ontwikkeling van interactie binnen de mediakunst zien. ‘Exploded Views 2.0’ is een prachtig voorbeeld van mediakunst anno 2011: kunst als netwerk.

Credits: producer / artist: Marnix de Nijs; co-producer: V2_Organisation Rotterdam; software-development: V2_LAB Rotterdam; scene-reconstruction: Michael Goesele, TU Darmstadt

De ontwikkeling van Exploded Views 2.0 werd mede mogelijk gemaakt door: het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Het Fonds Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst en de Dienst Kunst en Cultuur van de Gemeente Rotterdam.

 

Youtube
Flickr
Ophalen van Flickr afbeeldingen
Lastfm
Ophalen van LastFM