An Online Evening with Jonathan Safran Foer

STRP Scenario #9

Locatie: ONLINE
Tijd: 20:00 - 22:00
Voertaal: Engels
Roanne van Voorst is de moderator van de avond.

Let op! Dit is een live, eenmalig evenement, het zal na afloop niet online terug te kijken zijn. Ticketkopers ontvangen uiterlijk twee uur voor de start van het evenement een email met de link en het wachtwoord voor de online stream.

De wereld redden begint bij het ontbijt

‘Een beter milieu begint bij jezelf’ is de beroemde slogan waarmee de Nederlandse overheid in 1991 ons als individuen aansprak op onze rol in klimaatverandering. Onze Westerse wereld was in die tijd al in sneltreinvaart aan het globaliseren, en onze eetgewoonten veranderden net zo snel.

We weten dat wat we eten van grote invloed is op de wereld en het klimaat. Nederland telt steeds meer flexitariërs, maar toch is de totale vleesconsumptie gestegen in 2020. Wat en hoe we eten blijft een heet hangijzer in de discussies en al snel verzanden we in een enorme lijst aan dingen die we allemaal wel en niet zouden moeten doen. De taak om de planeet te redden is geen gemakkelijke zal een grote afrekening met onszelf met zich meebrengen - met onze al te menselijke terughoudendheid om onmiddellijk comfort op te offeren voor de toekomst.

In zijn meest recente non-fictie boek We Are the Weather (2019), in het Nederlands Het klimaat zijn wij, verkent Jonathan Safran Foer het centrale wereldwijde dilemma van onze tijd op een verrassende, diep persoonlijke en urgente manier. We hebben, zo onthult hij, onze planeet veranderd in een boerderij voor het verbouwen van dierlijke producten, en de gevolgen zijn rampzalig. Alleen collectieve actie kan ons huis en onze manier van leven redden. En het begint allemaal met wat we eten ― en niet eten ― als ontbijt.

Bereid je voor op dit STRP Scenario en lees Het klimaat zijn wij en doe mee aan STRP Book club op 21 september. Koop het boek bij je favoriete lokale boekhandel, zoals bij onze vrienden bij Van Piere in Eindhoven.

Individualiteit en collectiviteit

Al voor het uitbreken van de COVID-19 pandemie besloot STRP om het jaarprogramma 2020-21 te focussen op de spanning tussen individualiteit en collectiviteit. STRP vraagt ​​zich af hoe we een betere individualist kunnen worden die het collectief dient. En hoe kan technologie ons daarbij helpen? STRP Scenario #9: an evening with Jonathan Safran Foer is het eerste gesprek in een serie op zoek naar nieuwe vormen van collectiviteit, en individualiteit.

Jonathan Safran Foer
Jonathan Safran Foer

Jonathan Safran Foer is de auteur van drie romans: Everything is Illumitated (2002), Extremely Loud and Incredibly Close (2005) en Here I Am (2016). Hij schreef ook Eating Animals (2009), een gerenommeerd en invloedrijk onderzoek naar de ethiek van veeteelt. Foer woont in Brooklyn, New York en doceert Creative Writing aan New York University.

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is de moderator van de avond.

Roanne is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx)spreker en universitair docent. Haar boeken en artikelen zijn vertaald in verschillende talen en worden internationaal gepubliceerd. Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk, in tijden van robotisering? Zullen we straks verliefd worden op robots, dineren met avatars, en onze werktaken overlaten aan algoritmes? Wat is daarvan het effect op onze samenleving, en op ons individueel geluk en welzijn?

Programma

Laden...