Scenario #9 - Don't Panic

Let's (not) go to Mars

Een Scenario ticket is inclusief toegang (dezelfde dag) tot de STRP EXPO 2020.

Met: Alice Gorman, Angelo Vermeulen, Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense) & Marjolijn van Heemstra
Wanneer: 5 april, 15:00-18:00

De mens heeft een expansiedrift in zich die verder rijkt dan de aarde. Een noodzaak zich te verspreiden, te groeien en zich uit te breiden. Zo ontwikkelden we de ruimtevaart en gingen op ontdekking in de kosmos. Door te reizen naar de ruimte hebben we veel geleerd over andere planeten maar ook over onszelf. We sturen mensen naar de maan, robots naar Mars en satellieten verzamelen informatie voor ons op miljarden kilometers verwijderd van de aarde.

Rond 2025 bereikt de NASA-satelliet Voyager 1 de interstellaire ruimte. De eerste ruimtesonde die ons zonnestelsel verlaat. Wat zullen we ontdekken? Buitenaards leven? Of nog beter: een planeet die zo op de aarde lijkt dat we onze soort veilig kunnen stellen?

De laatste jaren is er in de ruimtevaart steeds meer sprake van kolonialisatie. Met initiatieven als Space x van Elon Musk, Mars 2117, en het gefaalde Mars One wordt vol goede moed gezocht naar alternatieve woonplaatsen voor mensen buiten de aarde. Mars-ideologen dromen van de mens als multi-planetaire soort: aardse wezens die zich hebben gesetteld op meer dan één planeet. Draait het opnieuw uit op oorlogen, slavernij en scheve kapitaal- en machtsverdelingen?

Hoe hoopvol is leven op de rode planeet als toekomstdroom? Gaan we daar hetzelfde aanrichten als op aarde?
Alice Gorman Daniel Kucek

Alice Gorman

Archeoloog Alice Gorman, AKA ‘Dr. Space Junk’, is gespecialiseerd in orbitaal puin, achtergelaten volgstations en verlaten lanceer- en landingsbanen. Space junk dus. En relikwieën uit een minder ver verleden.
In haar boek ‘Dr Space Junk vs the Universe: Archeology and the Future’ gaat Alice dieper in op de sporen die zij in de ruimte maar ook hier op aarde tegenkomt. Van kapotte ristssluitingen, in elkaar verstrengeld rond een out of order space antenna tot de vlag van Amerika, prominent geplant op onze maan; haar vondsten roepen altijd interessante vragen op.

Moest die rode Tesla van Elon Musk nou echt de ruimte in?

“To an archeologist, objects from the past are significant because they remind us of what we might want to hold on to in the future.” - Alice Gorman
Angelo Vermeulen

Angelo Vermeulen

Angelo Vermeulen is onderzoeker, bioloog en kunstenaar in ruimtevaart. In 2017 werd hij door nieuwsblad De Tijd geselecteerd als één van de Top 5 Tech Pioneers in België. Vermeulen is medeoprichter van SEAD (Space Ecologies Art and Design): een discipline overschrijdend, internationaal collectief van kunstenaars, wetenschappers, ingenieurs en activisten met het gedeelde doel de toekomst te hervormen door kritisch onderzoek en hands-on experiment.

Nonhuman Nonsense Sara Kollberg

Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense)

Het door onderzoek gedreven ontwerpersduo Nonhuman Nonsense verkent de grenzen tussen kunst, wetenschap, technologie en filosofie. Ze creëeren fabelachtige scenario’s uit de nabije toekomst die ergens tussen u- en dystopie in liggen. Door politieke en ethische vraagstukken te benoemen en te toetsen daagt het duo de bestaande machtsstructuren uit en creëren ze ruimte in onze beleefwereld voor andere entiteiten naast de mens.

Nonhuman Nonsense is een van de drie winnaars van de ACT Award 2020. Het nieuwe werk ‘Planetary Personhood: Martian Matters’ komt op voor de rechten van Mars en is onderdeel van de EXPO tijdens STRP Festival 2020.

Marjolein van Heemstra Maarten van der Kamp

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra noemt zichzelf een ‘genuanceerd activist’ en is “een schrijver die theater maakt”. Ze is een dichter, schrijver, columnist, theatermaker en een journalist die dat het liefst allemaal tegelijk zou doen. Tot maart vorig jaar schreef Heemstra iedere week een column voor Trouw. Nu is ze Correspondent Ruimtevaart bij De Correspondent. Daar onderzoekt ze hoe de ruimte ons een nieuw perspectief kan geven op de aarde en de toekomst. “Buiten onze dampkring worden grote stappen gezet, terwijl wij hier doormodderen op aarde. – De ruimte als onontgonnen gebied, als mysterie, als – nou ja, ruimte? Het begint nogal vol te raken.”

Datum
& Tijd

  • 5 apr.
    15:00 – 18:00

Waar is het?

Chapel DOMUSDELA
Tramstraat, Centrum 37
5611 CN Eindhoven