The Corona Essays

COVID-19 can't stop STRP!

In deze verwarrende, onzekere tijden zijn we allemaal op zoek naar informatie. Als je online op zoek gaat naar feiten, voel je je gegarandeerd binnen de kortste keren overweldigd, verloren of misschien zelfs bedroefd. Te veel uiteenlopende informatie, te veel tegenstrijdige feiten en meningen en nepnieuws verspreidt zich razendsnel. Je hoofd gaat ervan tollen. Wij zijn van mening dat er een enorme behoefte is aan context, reflectie en contemplatie. Daarom hebben we verschillende nieuwsgierige denkers, die al betrokken waren bij STRP-projecten, gevraagd om een essay te schrijven over COVID-19 en post-antropoceen denken.

Vanaf 2 April publiceren we elke dag nieuwe essays op onze website en socials. Deel ze, graag! En, reageer ook via de socials, want we zijn benieuwd wat je van deze essays vindt.

De schrijvers van de essays zijn: filosoof en schrijver van Duistere Ecologie Timothy Morton, de Kameroense filosoof Pius Mosima, curator bij het Van Abbemuseum Yolande Zola Zoli van der Heide, ‘climate justice creative en media consultant Suzanne Dhaliwal en archeoloog en ‘Dr. Space Junk’ Alice Gorman, Marshmallow Laser Feast designer Ersin Han Ersin, schrijvers van ‘Radical Botany’ Antonia Szabrezi & Natania Meeker, socioloog en schrijver Ruben Jacobs en kunstenaarsduo en ACT award winnaars Leo Fidjeland & Linnea Våglund (Nonhuman Nonsense).

De schrijvers van The Corona Essays

Alice Gorman

Archeoloog Alice Gorman, AKA ‘Dr. Space Junk’, is gespecialiseerd in ruimtepuin zoals achtergelaten volgstations en verlaten lanceer- en landingsbanen. Space junk dus, relikwieën uit een minder ver verleden.
In haar boek ‘Dr Space Junk vs the Universe: Archeology and the Future’ gaat Alice dieper in op de sporen die zij in de ruimte maar ook hier op aarde tegenkomt. Van kapotte ristssluitingen, in elkaar verstrengeld rond een out of order space antenna tot de vlag van Amerika, prominent geplant op onze maan; haar vondsten roepen altijd interessante vragen op. Moest die rode Tesla van Elon Musk nou echt de ruimte in?

Lees het essay

Nonhuman Nonsense

Leo Fidjeland en Linnea Våglund zijn Nonhuman Nonsense. Het door onderzoek gedreven ontwerpersduo verkent de grenzen tussen kunst, wetenschap, technologie en filosofie. Ze creëren fabelachtige scenario’s uit de nabije toekomst die ergens tussen u- en dystopie in liggen. Door politieke en ethische vraagstukken te benoemen en te toetsen daagt het duo bestaande machtsstructuren uit en creëren ze ruimte in onze beleefwereld voor andere entiteiten naast de mens.

Lees het essay

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs is schrijver en socioloog. In zijn laatste boek: ‘Artonauten: op expeditie in het Antropoceen’ schreef hij over hoe kunstenaars wetenschap en techniek inzetten om onze relatie met de aarde opnieuw te onderzoeken. Op dit moment werkt hij aan een boek over een wereld voorbij groei.

Ruben ziet kansen in tijden van crisis en grote tragiek. Op filosofieplatform Brainwash laat hij zich horen over liefde, vertraging en kwetsbaarheid tijdens het ‘noodgedwongen slow down-experiment' dat het coronavirus heet. “Dit is en wordt een tijd van grote tragiek, van economisch, sociaal en fysiek lijden. Een die vooral ook zal laten zien hoe kwetsbaar en onduurzaam onze huidige economie en manier van leven is. Maar het is ook een kans. Een kans om deze tragiek, dit noodgedwongen slow down-experiment, aan te grijpen om dat te doen wat sowieso al moest gebeuren: onszelf bevrijden van een onhoudbare levensstijl.”

Lees het essay

Pius Mosima

Pius Mosima is een filosoof uit Kameroen. Hij houdt zich bezig met Afrikaanse en Interculturele filosofie, globalisatie, tradities, politiek en bestuur, de burgermaatschappij, gender studies, cultuur en identiteit. Op dit moment onderzoekt hij wat de (westerse) wereld van Afrikaanse wijsheden kan leren.

Lees het essay

Timothy Morton

Timothy Morton (filosoof en hoogleraar aan de Rice University in Houston, USA) houdt zich bezig met de vraag hoe de mens zich verhoudt tot ecologie. 12.500 jaar geleden deelden we de wereld op in 'natuur en cultuur' en in 'mens en dier', met in de hoofdrol de mens. Dit denken in grenzen en soorten, ook wel antropocentrisme genoemd, moet op de schop. Mens, dier en ding zijn verweven. We zijn allemaal symbiotische wezens die verstrengeld zijn met andere symbiotische wezens, aldus Morton.

Lees het essay

Ersin Han Ersin

Ersin Han Ersin is kunstenaar, regisseur en creatief directeur van de Londense ervaringsstudio Marshmallow Laser Feast. Ersins kunstpraktijk combineert een breed scala aan disciplines, waaronder sculptuur, installatie, live performance en mixed reality.

Zijn werk belicht de verborgen natuurlijke krachten die ons omringen en nodigt deelnemers uit om te navigeren met een zintuiglijke waarneming die verder gaat dan hun dagelijkse ervaring. In deze ruimtes wordt de bekende fysieke wereld verwijderd om netwerken, processen en systemen te onthullen die tegelijkertijd subliem zijn, ondersteund door onderzoek en fundamenteel voor het leven op aarde.

Lees het essay

Antónia Szabari & Natania Meeker

Antónia Szabari en Natania Meeker schreven samen het boek: ‘Radical Botany: Plants and speculative fiction’ dat een traditie uitgraaft waarin planten deel uitmaken in het voorstellen van een nieuwe, andere wereld. De erkenning van levendigheid en bedrijvigheid van planten heeft, volgens beide professoren, immers de speculatieve creatie in fictie, film en kunst gemobiliseerd.

Lees het essay

Yolande Zola Zoli van der Heide & Suzanne Dhaliwal

Yolande Zola Zoli van der Heide is curator tentoonstellingen bij het Van Abbemuseum. Haar interesses liggen in diverse kruisende perspectieven - institutioneel, translokaal, feministisch, queer, intersectioneel en modi die de onderdrukker decentreren in praktijken van vrijheid en bevrijding - om institutionele kunstpraktijken te beïnvloeden.

Suzanne Dhaliwal is een kunstenaar, activist en campagnevoerder. Ze is actief op het vlak van klimaatrechtvaardigheid, inheemse rechten en mijnbouwkwesties. Ze werd door de Evening Standard verkozen tot een van Londens meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaat in 2018. Ze is oprichter van het Britse Tar Sands Network. Al meer dan een decennium zetten zij zich actief in met campagnes tegen bedrijven en financiële instellingen die hebben geïnvesteerd in het zeer vervuilende Alberta Tar Sands.

Suzanne heeft campagnes geleid en heeft daarmee veel impact kunnen maken. Zo heeft ze de verzekeringssector kunnen overtuigen om hun aandacht te verschuiven van het overnemen van kolen- en teerzandprojecten naar artistieke interventies om milieuonrechtvaardigheid in de Nigerdelta, de Golfkust en het Noordpoolgebied te benadrukken. Ze heeft zich ingezet om de stemmen van inheemse delegaties beter hoorbaar te maken tijdens de internationale klimaatonderhandelingen en het centreren van de stemmen van inheemse, zwarte en POC-stemmen in de internationale klimaatbeweging. Momenteel werkt ze als kunstenaar, producer-schrijver, docent, anti-onderdrukkingstrainer en research fellow aan de University of Brighton, waar ze onderzoek doet naar ras, media, kunst en klimaatrechtvaardigheid.

Lees het essay

Alle datums
& Tijden

 • 2 apr.
  Hele dag
 • 3 apr.
  Hele dag
 • 4 apr.
  Hele dag
 • 5 apr.
  Hele dag
 • 9 apr.
  Hele dag