Radial

Radial, Daan Brinkmann & Gosse de Kort

STRP Biënnale 2017 © Hanneke Wetzer

In het midden van een ronde ruimte staat een mysterieus object. Een zuil van mechanieken die doen denken aan een oude filmprojector: lenzen, diafragma’s, draaischijven, spiegels en een lichtbron. Op de buitenkant van het object zitten een aantal grote sensoren. Als bezoeker word je verleid om hier je hand op te leggen. Pas als je dit ook echt doet ontstaat er beweging en word je onderdeel van een elektronische schakeling. Zodra je ook een medebezoeker aanraakt, creëer je als het ware een circuit en komt de machine tot leven.

Alle mechanieken beginnen te draaien. Er ontstaat een projectie die onbegrensd lijkt waardoor de hele ruimte zich vult met licht en geluid. Je staat te midden van een zee van abstracte lichtpatronen die niet afkomstig zijn van een filmstrip. Het licht dat je omringt, is een artefact van de innerlijke mechanieken van de projector zelf.

De wijze waarop je elkaar aanraakt heeft een directe invloed op de beelden die je ziet, zodat zelfs de kleinste aanraking uitmondt in een panorama van bewegend licht.

Radial is een nieuwe, uitgebreidere versie van de installatie Hybrid die Brinkmann en De Kort in 2010 voor Stedelijk Museum Amsterdam ontwierpen.