The Entangled Body

The Entangled Body, Polymorf

STRP Biënnale 2017 © Blickfänger

In THE ENTANGLED BODY kun je een ‘datadouble’ van jezelf laten maken die je niet kunt zien maar alleen kunt voelen. Een EEG scan leest de emoties in je brein uit en zet ze om in data, die vervolgens met behulp van de meest geavanceerde mid-air haptic touch technologie niet zichtbaar maar voelbaar worden. Met je vingertoppen en je handen voel je je emoties bewegen in de lucht voor je en kun je een dialoog aangaan met je brein. Je ‘geestlichaam’ wordt tastbaar. Zoals spiritisten aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw fotografie gebruikten om de realiteit van de geestwereld aan te tonen, wordt in THE ENTANGLED BODY touch technologie ingezet om het huidige geloof in medische visualisatietechnieken en de dataficatie van het menselijk lichaam te bevragen en op te rekken.

THE ENTANGLED BODY is onderdeel van SYNAPTIC THEATRE, een internationaal onderzoek- en ontwerpproject van de Nederlandse crossmedia groep POLYMORF. Doel is een body of work te creëren waarbij hersenen, ruggenmerg en zenuwen gestimuleerd worden om betekenisvolle ervaringen te ontwerpen. POLYMORF is geïnteresseerd in hoe we het lichaam en het brein strategisch kunnen beïnvloeden om daarmee onze immersieve ervaring te versterken en nieuwe sensorische verhalen te vertellen. Gelet op het succes van hun voorgaande geurproject FAMOUS DEATHS duiken ze hiermee weer op uitzonderlijke wijze onder in het grensgebied tussen kunst en wetenschap om met unieke verhalen boven te komen.

Credits 
The Entangeld Body is a co-production of POLYMORF, STRP and Playgrounds. Polymorf is: Marcel van Brakel, Frederik Duerinck, Wander Eikelboom, Mark Meeuwenoord and Peter Boonstra. Additional design Team: Edwin Kuipers, Martina Huynh, Robin de Bekker, Donny Verduijn.

Partners

The University of Sussex (Prof dr Sriram Subramanian Chair Informatics and Human-computer Interaction), Donders Instituut (Prof dr Peter Desain Chair Artificial Intelligence) Expertisecentrum Kunst en Vormgeving (EKV) AVANS Hogeschool (Lectoren Autonoom Maken (Sebastian Olma) & Mensgericht Creëren (Michel van Dartel), Holst Centre TNO, Studio Lossy.