Anagram (GB)

Door into the dark

De ervaring duurt in totaal veertig minuten. Ieder kwartier mag maar één bezoeker binnen. In New York stonden talloze mensen voor Door into the Dark in de rij. Als een lopend vuurtje ging het door de stad dat je je moest laten onderdompelen in het werk. Eindhoven beleeft nu de première op het Europese vasteland.

Geblinddoekt, blootvoets en alleen loop je het donker in, met niets dan een touw als houvast – en de stem van de verteller die je vergezelt op de tocht. Onderweg kom je verschillende mensen tegen die ervaringen met je delen waardoor hun leven is veranderd. De ontmoetingen voeren je diep in een wereld van sensaties, risico en illusie. Om de weg terug te vinden naar het licht moet je je overgeven aan het onbekende.

Door into the Dark is een meeslepende documentaire-ervaring over wat het betekent om verloren te zijn in een tijdperk van oneindige informatie. Het is een combinatie van een hoorspel, GPS-technologie en immersief theater. Zelden voelde digitale technologie zo natuurlijk aan.

ANAGRAM bestaat uit de documentairemakers Amy Rose en May Abdalla. Ze komen uit de kringen rond het Britse kunstenaarscollectief Blast Theory. In hun werk vervangen ze het visuele door het sensuele en integreren ze interactieve technologie met een levendige documentairestijl. Door into the Dark was publiekslieveling op het Tribeca Film Festival in New York en won daar tevens de Storyscapes Award. Het juryrapport kan het niet pakkender vatten: “Ambitious, simple and profound, this work marks a fresh and promising direction for the field of immersive theatre. It evoked a euphoria that stayed with us long after we left it.”

Door into the Dark is een co-productie met MU, waar het werk te zien is tussen 16 maart en 17 april. Een bezoek aan Door into the Dark duurt in totaal 45 minuten en staat slechts een gelimiteerd aantal bezoekers tegelijkertijd toe. Elk kwartier mag er één persoon naar binnen. Daarom moet je vooraf reserveren voor een bezoek aan MU.

MU

MU concentreert zich op het hybride hier, nu en straks van de visuele cultuur. Voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse kunst die energiek wordt gemixt met design, mode, muziek, architectuur en nieuwe media, is MU een avontuurlijke gids. Bij MU ontmoet en inspireert creatief Eindhoven, Nederland en de rest van de wereld elkaar omringd door een breed publiek. MU initieert en coproduceert. Regelmatig dagen we internationale kunstenaars uit om een droom te realiseren of een eerste grote presentatie te maken, solo of in groepsverband.