Mats Horbach (NL)

Sensotoop

Verstopt achter zwart glanzend design of onzichtbaar in de lucht. Technologie is overal om ons heen, maar steeds meer uit het zicht terwijl de technologie ons steeds beter ziet. Hoe doen ze dit? Hoe nemen zij ons waar? Hoe werken hun zintuigen?

De Sensotoop maakt technologie toegankelijk om onderzocht en ontdekt te worden. De installatie is een interactief ecosysteem van sensoren die met elkaar verbonden zijn en op hun eigen manier de bezoeker waarnemen. De sensoren geven de ontvangen prikkels door naar de processor die daar betekenis aan geeft. De Sensotoop nodigt de bezoeker uit om te kijken en bekeken te worden, te luisteren en beluisterd te worden en te voelen en gevoeld te worden. Ontdek wat de sensoren eigenlijk doen en wat er afspeelt achter de schermen van onze apparaten.

Mats Horbach ontwikkelde Sensotoop voor Pitch your Project, een samenwerkingsprogramma van STRP, Kunstbalie en BKKC gericht op talentvolle jonge makers. De opdracht was: “Ontwikkel een onderwijsproject dat leerlingen tussen de tien en veertien jaar zowel creatief als technologisch uitdaagt rondom het thema Senses & Sensors. De uitwerking bestaat uit een installatie en/of workshop en is zowel in een school- als festivalsetting inzetbaar”. In een coachingstraject werden drie finalisten ondersteund in hun opdracht. Mats Horbach kwam uiteindelijk met het winnende ontwerp.

Mats Horbach is gefascineerd door de onzichtbare elementen om ons heen. Zijn interesse gaat er naar uit deze onzichtbare en vaak abstracte thema’s zichtbaar te maken. Horbach begon aan de TU/e maar stapte na zijn eerste jaar over naar de Design Academy, waaraan hij in 2012 cum laude afstudeerde. Deze combinatie van opleidingen is terug te zien in zijn werk. Zijn interesse in technologie werkt hij uit tot menselijke vertalingen en toepassingen in zijn projecten. Vanuit zijn studio in Eindhoven creëert hij verhalende projecten met een informatieve inslag. Zijn werk beslaat zowel het 3D- als 2D-werkveld, beide met een heldere grafische vormentaal.