Monolake (DE)

Live Surround 2017

© Michael Breyer

Wat Les Paul deed voor de gitaar deed Robert Henke, ontwikkelaar van Ableton Live, voor de elektronische muziek. Hij pakte een instrument (de laptop) en gebruikte zijn technische en muzikale inzicht om tot iets te komen dat de standaard werd voor een nieuw elektronisch geluid. Vanuit zijn technische achtergrond, en fascinatie voor de schoonheid van technische apparatuur, ontwikkelt hij zijn eigen instrumenten en algoritmen.

Henke werkt met computer-gegenereerde beelden en klanken, maar ook met veldopnames, fotografie en licht. Met behulp van wiskundige regels en real time-interactie laat hij zijn materialen fascinerende transformaties ondergaan. Bezoekers van de vorige editie van STRP Biënnale herinneren zich vast nog Lumière II, waarmee hij STRP Biënnale 2015 opende. Het was een letterlijk visionair werk waarin hij schilderde met lasers, die hij live transformeerde naar klank.

Henke komt terug onder zijn Monolake-alias en gaat terug naar de essentie. Het is een show zonder beeld, met totale focus op de muziek. Geluid. Kraakhelder. Live Surround 2017 gaat over de totale ervaring van klank. Het is futuristisch, ritmisch en zoekt met diepe bassen en elementen uit de drone de randjes van de dans op.