Peter Middleton & James Spinney (UK)

Notes on Blindness

In 1983, na jaren van langzame achteruitgang, werd schrijver en academicus John Hull volledig blind: “Ik wist dat ik blindheid niet begreep, het zou me kapot maken,” dacht hij. Om het leven weer een beetje draaglijk te maken startte hij een dagboek op audiocassette. Voor de buitenwereld leek er niks aan de hand, maar met zijn apparaatje deelde hij zijn diepste wanhoop. Hull omschrijft de pijn van iemand die net blind is geworden als honger. Zijn hersenen vragen om nieuwe visuele stimuli zoals longen naar adem happen. Ook zijn herinneringen die niet meer onderhouden en ververst worden zijn voor altijd verdwenen in het verleden.

De komst van nieuwjaar in 1984 brengt een openbaring: Hull bemerkt hoe het geluid van heftige regen zijn omgeving vorm, details en contouren geeft. Deze ervaring geeft hem houvast, een nieuwe manier van verbinding met de wereld. Zijn blindheid wordt een wereld van avontuur, opent een nieuwe waardering voor tast en geluid, en een groter wordend begrip van de controle op zijn omgeving.

Gedurende drie jaar nam Hull meer dan zestien uur materiaal op, een uniek document over het verlies, de wederopstanding en vernieuwing die de wereld van blindheid van binnenuit toont. Schrijver en neuroloog Oliver Sacks noemde de dagboeken “een meesterwerk, het meest prieze, diepe en mooie verslag van blindheid dat ik ooit gelezen heb.”

De prijswinnende documentaire Notes on Blindness bevat niet alleen de originele audio-opnamen van Hull en zijn vrouw, maar ook een cinematografische interpretatie plus soundtrack, wat het een ervaring maakt die ook blinde en slechtziende mensen zal aanspreken. Naast de feature length documentaire is er ook de prijswinnende app Notes on Blindness: Into Darkness.