Polymorf (NL)

Famous Deaths

Famous Deaths reconstrueert op basis van geur en geluid de laatste minuten van bekende personen. Ruik het noodlot van Diana, of de laatste snik van Whitney Houston. Ontdaan van visuele prikkels geven de geurscenario’s je een intieme en persoonlijke ervaring.

Hoewel geur een cruciale rol speelt in de vorming van herinneringen, wordt het nauwelijks gebruikt in kunst en media. Gefascineerd door deze zintuigelijke kracht ontwikkelden ontwerpers Frederik Duerinck en Marcel Brakel van Polymorf het concept voor Famous Deaths. Het duo deed uitgebreide research om de laatste momenten zo accuraat mogelijk vast te leggen. Ze analyseerden bijvoorbeeld de processen-verbaal en politiefoto’s rondom Whitney Houstons dood. Hieruit maakten ze op welke sigaretten ze rookte, welk merk parfum ze droeg en dat ze olijfolie als badolie gebruikte. Wil je het scenario zelf meemaken? Op STRP Biënnale 2017 kan dat door in de speciale mortuariumkist te gaan liggen. Volledig afgezonderd word je vier minuten ondergedompeld in documentaireachtige soundscapes en een complementaire sequentie van geurstoffen.

Credits

Famous Deaths is designed by Polymorf for Communication and Multimedia Design (CMD) Breda at AVANS University of Applied science as part of the SENSE OF SMELL research project.

Polymorf is: Marcel van Brakel, Frederik Duerinck, Wander Eikelboom, Mark Meeuwenoord and Peter Boonstra.

Additional Design team: Thijs Eerens, Simon Kentgens, Paul van ‘t Hullenaar, Martijn de Ruiter, Iris de Brouwer, Thomas Neelemans, Kirsten Pollè, Daan Rijnkels, Marcel Boonman, Thomas Huster.

Massive thanks to: IFF, Matthias Tabert. Illustration: Paul van ‘t Hullenaar. Website: Edwin Kuipers.