Ricky van Broekhoven (NL)

Fluid Resonance

Fluid Resonance is een interactief audiovisueel muziekinstrument dat geluidsenergie gebruikt om golfpatronen te genereren in water. Het instrument is geïnspireerd op de Theremin, een illuster muziekinstrument uit 1919 dat gezien wordt als de voorloper van de synthesizer. Net als bij de Theremin is het mogelijk om hypnotiserende klanken en patronen te creëren zonder fysieke aanraking. Het instrument bespeel je door je handen te bewegen in het wateroppervlak, hiermee breng je veranderingen aan in het elektromagnetische veld. Die veranderingen, golfbewegingen, bepalen de frequentie (toonhoogte) en amplitude (toonsterkte) van het geluid. Elke kleine beweging is al hoorbaar én zichtbaar.

Fluid Resonance is een ontwerp van geluidskunstenaar Ricky van Broekhoven. In zijn werk past hij natuurlijke krachten en processen toe om geluidstrillingen waarneembaar te maken. In zijn laboratorium/geluidsstudio bouwt hij prototypes van instrumenten en apparaten waarmee hij unieke objecten en immersieve omgevingen creëert. Fluid Resonance komt voort uit een samenwerking tussen van Broekhoven en ouderen met achtergrond in de Eindhovense technologiesector.

Fluid Resonance is onderdeel van STRP SENIOR waarin kennis en kunde van jong en oud bij elkaar worden gebracht vanuit de overtuiging dat iedere deelnemer iets kan delen, iets kan leren en dat in samenwerking verrassende resultaten ontstaan.

Team

Antoon Weemers, Dick de Roo, Ed Schaffer, Eduard de Greef, Frans Huybens, Harry Kivits, Jos de Zeeuw, Onno van Tertholen, Renée Peper en Ruud Mulder.

Partners

Fonds voor Cultuurparticipatie, Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cities, KunstRoute65