Chris Salter (CA), Luis Rodil-Fernández (ES/NL) & TeZ (IT/NL)

Other/Self

Other/Self is een performatieve installatie die de spanning onderzoekt tussen een visie op onszelf als “gekwantificeerd” en “gekwalificeerd”, ontstaan uit de fysieke en zintuigelijke aanwezigheid van de ander. The installatie bestaat uit een immersief geluid, licht en zintuigelijke ervaring, direct gemoduleerd door een van ons meest intieme en gevoelde lichamelijke ervaring: onze hartslag. Twee bezoekers betreden op hetzelfde moment een helverlichte, afgesloten ruimte en worden daar aangesloten op een set sensoren. Wanneer ze naast elkaar maar in tegenovergestelde richting gaan zitten, worden ze plotseling ondergedompeld in totale duisternis. Heel geleidelijk begint ieder individu de hartslag van de ander te voelen, overgebracht door en getransformeerd tot lichtgevende, akoestische en haptische patronen op verschillende intensiteitsniveaus. Als ademhaling en hartslag van de bezoekers synchroniseren, begint de zintuiglijke en lichamelijke ontmoeting te veranderen. De snelle, abrupte afwisseling van licht, geluid en trillingen leidt tot een naargeestige climax, waarin de grens tussen onszelf, de ander en de omgeving verdwijnt.

Kunstenaar Chris Salter is dé autoriteit als het gaat om het verkennen van grensgebieden tussen de zintuigen, kunst, design en technologie. Hij werkt al twintig jaar aan grootschalige projecten waarin hij zijn research als onderzoeker en professor, verbonden aan de Concordia Universiteit in Montreal, verbindt aan performatieve en immersieve installaties en performances. Other/Self en Haptic Field maakte hij met Luis Fernandez en TeZ (Maurizio Martinucci), beiden werken als kunstenaar en onderzoeker in Amsterdam.

De projecten met Chris Salter, Luis Rodil-Fernández en TeZ vinden plaats in samenwerking met Baltan Laboratories. Other/ Self maakt deel uit van het Hack The Body programma van Baltan Laboratories.

Other/Self

An installation by Luis Rodil-Fernández, Chris Salter and TeZ in collaboration with Sofian Audry, Jeronimo Barbosa, Garrett Lockhart, Joseph Plazak and Jelle Reith

Conception and Direction: Luis Rodil-Fernández, Chris Salter and TeZ

Sensing/Electronics/Wearables: Joseph Plazak, Luis Rodil-Fernández, Jelle Reith , TeZ

Media Control Software: Sofian Audry and Jeronimo Barbosa

Production Assistance: Garrett Lockhart

Co-Production: BALTAN, STRP and xmodal/Montreal

Photo credit: TeZ/ Luis Rodil-Fernández

With the support of the Fonds de recherche du Québec – Société et culture (FRQSC), Speculative Life Cluster/Milieux Institute for Arts, Culture and Technology and The Center for Sensory Studies (Concordia University), BALTAN laboratories and STRP.