Stelarc (CY/AU)

Re-wired/Re-mixed

Hoe voelt het om de controle over je lichaam te verliezen? En je zintuigen weg te geven aan anderen? De legendarische performancekunstenaar Stelarc ondervindt het op uiterst technologische wijze. Met een HUD (head up display) ziet hij via een livestream-verbinding de wereld door de ogen van iemand in Manchester. Tegelijkertijd leeft hij via een koptelefoon het auditieve leven van iemand in Basel. En zowel in Eindhoven als via internet beheersen bezoekers van STRP Biënnale een gedeelte van zijn lichaam. Stelarc’s rechterarm is ingepakt in een pneumatisch exoskeleton, een uitwendig robotskelet dat acht kanten op kan bewegen. Dit exoskeleton (dat zo’n 10 kilo weegt) wordt door het publiek bestuurd, via een touch screen in dezelfde ruimte of via een online interface. De kunstenaar leeft optisch en akoestisch in andere steden en mist bovendien de controle over zijn arm. Een moderne, technologische vierendeling die de zintuigen op scherp zet.

Stelarc is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot de goeroe van de cyborg-kunst. Samen met zijn technische team ontwikkelde hij diverse robots en performances. Hij liet zich optakelen en rondzweven aan vleeshaken, slikte microcamera’s in om het binnenste van zijn lijf te laten zien en nam plaats op gigantische robots. Zijn bekendste werk is het oor in zijn linkerarm, een transplantaat dat groeit door stamcellen, en verbonden kan worden met het internet.

Tijdens STRP Biënnale geeft Stelarc met zijn Rewired Remixed body installation ook live performances op de volgende tijden:
Zaterdag 25 maart, 13:00 – 18:00u
Zaterdag 1 april, 13:00 – 18:00u
Zondag 2 april, 13:00 – 17:00u