STRP Makes Sense

Een unieke manier om STRP Biënnale te beleven. In samenwerking met Creators, het kunst- en cultuurkanaal van VICE.

STRP biedt dit jaar een unieke manier om STRP Biënnale bij te wonen. In samenwerking met Creators, het kunst- en cultuurkanaal van VICE, organiseren we een zevendaagse critical writing workshop: STRP Makes Sense. Deelnemers krijgen de kans onder begeleiding te reflecteren op en discussiëren over STRP Biënnale 2017. Het doel van de workshop is om reflecterend en sterk onderbouwd kritisch materiaal te ontwikkelen (variërend van tekst, interviews, podcast, video of andere creatieve reflectieve middelen), welke later gepubliceerd kunnen worden op STRP.nl en/of Creators.

STRP Makes Sense zal geleid worden door Toon Heesakkers, hoofdredacteur bij Creators. Hij zal de fijne kneepjes van het vak (taal, stijl en focus) overbrengen en optreden als hoofdredacteur, waarbij hij de deelnemers ondersteunt met feedback en bij het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën. Gedurende de workshop zullen kunstenaars, designers en schrijvers vanuit STRP Biënnale aansluiten om hun eigen expertises te delen:

Lynn Berger

Lynn schrijft artikelen over kunst, literatuur, technology en fotografie voor Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, nrc.next en op het moment De Correspondent. Begin 2016 promoveerde ze aan Columbia University met een proefschrift over fotografie als nieuwe technologie en nieuw beroep in de negentiende eeuw.  Ze zal aansluiten bij de masterclass op zaterdag, om haar kennis en ervaring als journalist te delen.

Alex van der Hulst

Alex schrijft over muziek, nieuws, wetenschap, economie, kunst, Nijmegen en al het andere. Hij is als freelancer actief voor NRC, OOR, ArtEZ, De Gelderlander, Daily Paradise en andere bladen. Op zondag zal hij spreken over zijn ervaringen als interviewer, waarmee hij onze redactie voorbereid op de interviews die zij zullen afnemen.

Regine Debatty

Regine is bekende geworden met haar teksten over het snijvlak tussen kunst, wetenschap, technologie en sociale kwesties. Ze is internationaal gepubliceerd en geeft lezingen over de manier waarop kunstenaars, hackers en ontwerpers technologie gebruiken als een medium voor kritische discussie. Ze is schrijver, curator, criticus en richtte we-make-money-not-art.com op. Op dinsdag zal ze haar kennis delen over de we-make-money-not-art blog.

Claire L. Evans

Claire L. Evans is muzikant en schrijver. Ze is de helft van de conceptuele pop group YACHT. In het voorjaar van 2018 verschijnt haar eerste boek, een feministische geschiedenis van het internet, bij uitgeverij Penguin Books. Claire zal niet alleen spreken over het geluid van post-human muziek tijdens de conferentie, we zullen haar ook zien bij STRP Makes Sense. Op donderdag laat Claire deelnemers kennis maken met science fiction als een manier om hedendaagse wetenschap en fictie te benaderen.

De workshop biedt ruimte aan maximaal vijftien deelnemers, aanmelden met een korte motivatie en CV is dus verplicht. We zijn op zoek naar kandidaten met een affiniteit met de doelen van STRP en het thema van STRP Biënnale 2017. Je bent bij voorkeur recent afgestudeerd en erop uit je kritisch schrijftalent verder te ontwikkelen. Studenten mogen zich ook aanmelden, maar moet over zichtbaar talent en toewijding beschikken.

Deelnemers moeten beschikbaar zijn van zaterdag 25 maart tot en met vrijdag 31 maart. Dagelijkse redactievergadering en presentaties vinden plaats tussen 11:00 – 16:00.  In overleg wordt er besloten wie er zal reflecteren op welke programmaonderdelen, deze kunnen dus ook later op de dag plaatsvinden.

Kosten voor STRP Makes Sense bedragen € 50,-, volledig negendaagse toegang (inclusief STRP Sounds, Performances, en Conference for the Curious) en dagelijkse lunches tijdens de workshop zijn hierbij inbegrepen.

Let op: de deadline voor aanmelden is verlengd! Aanmeldingen kunnen verzonden worden naar brendan@strp.nl.

De geselecteerde deelnemers zullen kort daarna een bevestiging per mail ontvangen.