Teun Vonk (NL)

The Physical Mind

In het kunstwerk The Physical Mind kun je tussen twee luchtkussen liggen. Vonk zat ooit klem tussen metrodeuren, wat hem vreemd genoeg heel rustig maakte, wat hem inspireerde tot dit werk.

Als mens in een digitaal tijdperk kunnen dagen voorbijgaan zonder dat we aan ons lichaam herinnerd worden. Het lijkt slechts een transportmechanisme voor interfaces. Nadat hij het menselijk lichaam een lange tijd onderzocht in zijn fotografie en videowerken, koos kunstenaar Teun Vonk een voor een radicale verandering in zijn benadering van het onderwerp: in plaats van voornamelijk te werk te gaan vanachter een bureau, stelde hij zijn eigen lichaam en dat van de kijker centraal.

Tijdens een verblijf in Shanghai ontdekte Vonk dat het uitoefenen van druk op zijn gespannen lijf zijn lichaam en geest tot rust bracht. Anders dan verwacht, blijkt men zintuigelijke input beter te registreren in een verhoogde staat van gevoeligheid, zoals stress. In een gespannen gemoedstoestand wordt het evolutionaire doel om te vluchten of te vechten in gang gezet, en bij voorbereiding op een van de twee responses wordt irrelevante informatie gefilterd. Druk op het lichaam zorgt in zo’n situatie voor ontspanning. Het systeem dat waargenomen stimuli filtert krijgt de kans om weer aan te sterken. De fysieke stimulatie bevrijdt het lichaam van stress, waarna het alle informatie weer kan verwerken.

The Physical Mind is Vonks poging om deelnemers de relatie te laten ervaren tussen hun fysieke en mentale staat door druk uit te oefenen op het lichaam. De installatie bestaat uit twee horizontale, opblaasbare objecten waar een bezoeker tussen plaatsneemt. De liggende bezoeker beweegt omhoog en wordt zo zachtjes tegen de opgeblazen rondingen van de twee objecten gedrukt. Het omhoog bewegen zorg voor een onstabiel gevoel, maar deze stressvolle ervaring wordt daarna snel gecontrasteerd met een veilig, drukkend gevoel. De installatie is niet alleen een ervaring voor de liggende deelnemer; ook bij omstanders die de deelnemer het subtiele proces zien ondergaan worden empathische gevoelens opgeroepen.

Dit project is gerealiseerd als onderdeel van Summer Sessions network in een co-productie van Chronus Art Center en V2_ Lab for the Unstable Media, met steun van Creative Industries Fund NL.