Tobias Revell (GB)

The Finite State Fantasia

Een robot scant een exporuimte. De machine beweegt hevig heen en weer, gebruikt sensoren om de afstanden te meten en botst op obstakels (bezoekers) in zijn poging om de ruimte in kaart te brengen. Maar de machine is onzichtbaar, een simulatie. Als bezoeker nemen we enkel een vertaling van de ‘zintuigen’ van de machine waar; de flikkerende infraroodsporen en ultrasonische plaatsbepalers die op de muren van de tentoonstellingsruimte geprojecteerd worden. The Finite State Fantasia toont de dissonantie tussen de magie van de technologie en de technologische realiteit. De installatie verklapt hoe het werkt, maar visualiseert en herinterpreteert tegelijkertijd de schijnbaar supernatuurlijke ‘zintuiglijke’ krachten van de machine.

Tobias Revell is een geëngageerd kunstenaar en ontwerper die werkt met film, mixed media en beeld, maar ook theoretisch van zich laat horen in lezingen, essays en papers. Zijn meest recente werk gaat over de wisselwerking tussen mythologie, magie en hedendaagse technologie. Hij is Senior Lecturer in Critical and Digital Design aan het London College of Communication, werkt momenteel aan zijn doctoraat in het Design Department van Goldsmiths en is een van de oprichters van het onderzoek- en consultancy collectief Strange Telemetry.

The Finite State Fantasia is een coproductie van STRP en Artefact/STUK – KU Leuven, en beleeft op STRP Biënnale zijn Nederlandse première. Na STRP is de installatie in aangepaste vorm nog te zien in de Amsterdamse De Brakke Grond tijdens FIBER Festival, onderdeel van de expositie On Alchemy and Magic (12/05 – 1/07).