What If Collective (NL)

MGNT

MGNT van What If Collective is één grote sensor. Met behulp van microfoons en sensors hoort en ziet de installatie de bezoekers en reageert deze op hun bewegingen, geluiden en gedrag. Zij ervaren de kracht van magnetisme die Dick Raaymakers decennia eerder ook gevoeld moet hebben bij het produceren van zijn baanbrekende elektronische composities in de Philips-laboratoria. De bezoekers zijn zelf de magneten die op de hen omringende tape nieuwe geluiden creëren. De geluiden die zij maken in de ruimte worden omgezet in patronen van oplichtende deeltjes die over de tape spoelen. Als bezoekers dichterbij de tape komen, beïnvloeden zij de grafische patronen waardoor ook het geluid in de ruimte weer verandert. Hoe dichterbij de tape, hoe groter het effect op het geluid.

What If Collective bestaat uit architect Toon Rooijmans, industrieel ontwerper Rhys Duindam (beide afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, samenwerkend als De Jongens van de TU), creatief programmeur Luuk Schipperheyn (werkzaam bij VPRO), en ontwerpster Lola Gielen (afgestuurd als ontwerper aan Design Academy Eindhoven).

Het collectief kwam op het idee voor MGNT tijdens een muzikale hackathon van VPRO Medialab. Met de installatie legt What If Collectief de link naar het Philips verleden. Ze maken baanbrekende experimenten in de elektronische muziek van Dick Raaymakers op grote schaal inzichtelijk en ervaarbaar voor een breed publiek in Natlab.

Het What If Collective heeft met MGNT de eerste grote STRP ACT Award gewonnen. De STRP Award for Creative Technology ACT is een nieuwe Europese prijs die het bundelen van innovatieve krachten stimuleert. Het positioneert Eindhoven en Noord-Brabant als dé regio die de toekomst voelbaar maakt in het nu. Projectpartners zijn Brabant C, Sint Trudo en Park Strijp Beheer.

Live visual coding by Androvisuals
Sound design by Andri Pétur Þrastarson