×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Pers

Samen met het publiek, kunstenaars, ontwerpers, media-makers en denkers verkent STRP de relatie tussen kunst, technologie en grote maatschappelijke vragen. In de vorm van diverse evenementen en een jaarlijks festival in het voorjaar gaat de in Eindhoven gevestigde organisatie de dialoog aan rondom speculatieve toekomstscenario’s.

Press

A Matter of Freedom

Dit jaar hebben we gekozen voor het thema A Matter of Freedom, oftewel een kwestie van vrijheid. Maar vrijheid, wat is dat eigenlijk?

Vrijheid. Het is bijna 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de politieke onderdrukker. Nederlanders leven nu in een democratie, waar we kunnen gaan en staan waar we willen en onze eigen keuzes kunnen maken. Maar betekent dat ook dat wij echt vrij zijn? Jouw vrijheid stuit vroeg of laat op de grenzen van de vrijheid van een ander, schrijft filosoof John Stuart Mill. En dat jij je misschien vrij voelt, betekent niet dat de vrijheidsstrijd klaar is. ‘’None of us are free until all of us are free’’, zegt schrijfster en burgerrechtenactivist Maya Angelou. En hoe vrij zijn we eigenlijk echt, als we geketend zijn aan ons werk en niet zonder technologie kunnen? Vrijheid betekent ook onvrijheid. Het moge duidelijk zijn, vrijheid brengt een hoop dilemma’s met zich mee.

Kan diezelfde technologie die ons in haar greep houdt, ons misschien ook helpen bevrijden? In de expositie tijdens STRP Festival 2024 presenteren nationale en internationale kunstenaars 12 veelal nieuwe werken. Twee kunstwerken zijn tot stand gekomen via STRP Spacemakers, een maandenlange co-creatie tussen jongeren van verschillende leeftijden en achtergronden en kunstenaars. Alle werken verkennen door middel van kunst en technologie het thema vrijheid. Zo vraagt Carrie Chen zich af hoe vrij kinderen zijn, als hun gedrag wordt gemonitord door technologie. Danielle Brathwaite-Shirley verkent in een spelsituatie de vrijheid van Zwarte Trans personen en Tom K Kemp vraagt zich af of er ook vrijheid is in de dood. Bianca Carague neemt je mee in een bevrijdingsritueel waarin je je belemmeringen kunt loslaten. In het spel van Ling Tan leer je met je eigen lichaam spelen met de regels van de democratie. De kunstenaars maken gebruik van immersieve, interactieve technologieën en games waarin je zelf mee kunt doen. Je wordt uitgenodigd om mee te spelen en zo de ervaring van het werk te bepalen. Kom vooral meedoen en help zo om de dialoog over vrijheid op gang te brengen. En vraag jezelf af: wat betekent vrijheid voor mij en de ander?

Download afbeeldingen van STRP Festival hier.
Download social media posts en captions hier.

Contact

press@strp.nl