×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

EARTHING

pablo sanz

Vulkanen zijn adembenemende verschijnselen. Breuken en bewegingen in de tektonische platen van de aarde veroorzaken visuele spektakels van rode magma-uitbarstingen en gasexplosies. Maar wat wordt er waargenomen als we onze ogen sluiten?

Het audiowerk EARTHING kwam tot stand na intensief veldwerk op het eiland La Palma (Spanje), tijdens de laatste week van de 85 dagen durende uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja in 2021. Het werk moedigt de bezoeker aan naar de aarde te luisteren, door aandacht te schenken aan de constante herconfiguratie van onze planeet door veranderende stromen van materie en energie in verschillende vormen (vast, vloeibaar en gas). EARTHING brengt geluid en trillingen in kaart die onophoudelijk en onzichtbaar voorbijgaan aan alle menselijke uitingen.

pablo sanz (ES) is kunstenaar, componist en onderzoeker. Zijn werk omvat site-specific projecten, immersieve installaties, live performances in het donker, tentoonstellingen en audio werken. Met een focus op de grenzen en drempels van perceptie en aandacht, onderzoekt hij luisteren, geluidsruimte, meer-dan-menselijke vitaliteit, auditieve energieën en anders-zijn. Hij ziet luisteren als een politieke daad, bedoeld om de dominante stromingen in de hedendaagse samenleving te weerstaan en alternatieve vormen van zijn en denken te cultiveren.

Het veldwerk op La Palma werd uitgevoerd met de hulp van vulkanologen Poly Carracedo en Vicente Soler (IPNA-CSIC). Ondersteuning veldwerk en productie: Palma E. Christian. Speciale dank aan Antonio Morales (Cabildo de La Palma).

Agenda

 • 13 apr
  12:00 – 20:00
 • 14 apr
  12:00 – 20:00
 • 15 apr
  12:00 – 20:00
 • 16 apr
  12:00 – 20:00

Waar is het?

De Heuvel
Heuvel Galerie, Centrum 24
5611 DK Eindhoven