×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

STRP Festival 2021 – Thema - All of Us

STRP
5 min leestijd
15 apr 2021

STRP Festival, de plek waar kunst, wetenschap en technologie samenkomen om alternatieve toekomstvisies te ontwikkelen, heeft als thema All of Us. In een tijd waarin het individu wordt overrompeld door de complexiteit van de wereld, hebben we nieuwe vormen van verbinding nodig - wat zouden die kunnen zijn? En welke rol kunnen kunst, technologie en natuur spelen om deze tot stand te brengen?

We leven in een verdeelde wereld. Sociale medianetwerken, gecreëerd met de belofte van verbinding en samenwerking, veroorzaakt in plaats daarvan politieke bubbels en een gevoel van isolement. Hyperindividualistisch consumentisme geeft ons het gevoel dat de wereld volledig om ons heen kan worden ontworpen, volgens onze persoonlijke verlangens, zonder dat we met anderen hoeven te onderhandelen. En de covid-crisis neemt de kans weg om elkaar persoonlijk te zien, waardoor menselijk contact wordt teruggebracht tot Zoom- en Teams-vergaderingen.

Tegelijkertijd zien we de afgelopen jaren een wedergeboorte van het collectief. Vooral nieuwe emancipatorische bewegingen, zoals de Occupy-beweging, #metoo, Black Lives Matter en de klimaatbeweging tonen de behoefte aan een visie op wat ons verenigt, in plaats van te concentreren op wat ons ieder uniek maakt.
Kijken naar onze verbinding met de natuurlijke wereld maakt het mogelijk om samen het menselijk perspectief te heroverwegen: door de mens niet langer het middelpunt van alles te maken.
Door de wereld te beschouwen als een ecosysteem van gelijken kunnen we de rest van de wereld ook een plek geven in ons idee van ‘het collectief’.
STRP 2021 Website Header 02 Animals 2500x1750

STRP Festival 2021

In 2021 stelt STRP Festival de vraag: hoe kunnen we ons als individuen ten dienste stellen van het collectief? En wat kunnen we leren van de manieren waarop andere organismen, vogelzwermen en cellen zich organiseren? Hoe kan technologie worden ingezet om ons te verenigen, in plaats van te verdelen?

STRP brengt kunstenaars, ontwerpers, technici en filosofen samen om het over deze vragen te hebben (en mogelijk zelfs aanvullende vragen te stellen). Vanuit de artistieke context neemt de vraag naar individualiteit en collectivisme nieuwe vormen aan. Steeds meer artiesten proberen nieuwe manieren te vinden om contact te maken met hun publiek, waarbij het werk interactieve of coöperatieve aspecten aanneemt.

De selectie van STRP 2021 is dan ook gericht op werken die het publiek als collectief heroverwegen, hun connecties met elkaar, met non-humans, met de planeet, met de kunstenaar en het kunstwerk zelf.Kunst op een beeldscherm is niet persé een gelukkige en vanzelfsprekende match: wat goed werkt in een fysieke ruimte, werkt misschien helemaal niet in een digitale ruimte. De selectie kunstenaars erkent en gebruikt juist de specifieke ruimte waarin het werk zal communiceren met de toeschouwer. Onze digitaal vaardige kunstenaars begrijpen hoe zij kunnen spelen met interactiviteit, kleuren, beweging, vorm en positie in de wereld van beeldschermen. Zoals altijd zijn we erg geïnteresseerd in kunstwerken die de bezoeker activeren, zowel fysiek als mentaal, waardoor dat hun positie in de wereld opnieuw evalueert, en hun bewegingsruimte om positieve verandering te bewerkstelligen.

Het festival van dit jaar is een combinatie van interactieve lezingen, workshops en educatie waarin het publiek kan deelnemen aan de dialoog, en een verzameling digitale kunst, sommige met een participatief element. Je vindt er 3D-werelden, video-animatie,
alternatieve realiteiten,
kunst gemaakt met bots en het gebruik van algoritmen en ook projectvideo's.

Curatoren

Om verschillende culturele perspectieven op individualiteit en collectivisme te omarmen, werkt STRP met een internationaal curatorenteam dat een aanvulling vormt op ons artistieke kernteam (Ton van Gool en Nadine Roestenburg). Dit jaar verwelkomen we de bijdragen van curator/producer Sarah Bilson uit Montreal, de in Iran geboren VR-kunstenaar Ali Eslami, contentcurator Antonia Folguera uit Barcelona en de in Seoul gevestigde curator Anca Verona Milhuet.