×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

DDW Talks: Interactive Experiences

Talk — Dutch Design Week 2022

Ontdek hoe innovatieve nieuwe ontwerp- en productietechnieken richting geven aan de trends voor ervaringsgerichte kunstwerken, van verlichtingsdisplays tot festivalinstallaties.

Naarmate digitale technologieën zich verder ontwikkelen, zet het experimenteren met design in de kunst een grote stap voorwaarts. In DDW Talks: Interactive Experiences onderzoeken STRP, Disegno en Dutch Design Week (DDW) hoe innovatieve nieuwe ontwerp- en productietechnieken richting geven aan de trends op het gebied van ervaringsgerichte kunstwerken. Onder andere het kunstenaarsduo Cream on Chrome deelt hun ervaringen met het ontwerpen van hun installatie Environmentalist Stock Exchange - te zien op STRP Festival 2022.

Moderator: Oli Stratford | Hoofdredacteur bij Disegno


Sprekers
Gabriel A. Maher | Designer
Cream on Chrome | Design Studio
Tamara Shogaolu | Ado Ato Pictures
Nadine Roestenburg | Programme Manager STRP

Programma donderdag 27 oktober:
09:00 | Inloop bij Fifth, The Stage (NRE Terrein, Gasfabriek 5, Eindhoven)
09:30 | Start DDW Talk
11:30 | Korte pauze voor koffie, thee en een lichte lunch bij Fifth
12:30 | Einde programma

Goed om te weten:

- De DDW Talks zijn inclusief koffie, thee en een croissant in de pauze en een lichte lunch.
- De talks worden gegeven in het Engels

STRP

Samen met het publiek, kunstenaars, ontwerpers, media-makers en denkers verkent STRP de relatie tussen kunst, technologie en grote maatschappelijke vragen. In de vorm van diverse evenementen en een jaarlijks festival in het voorjaar gaat de in Eindhoven gevestigde organisatie de dialoog aan rondom speculatieve toekomstscenario’s.

Disegno

Disegno is een internationaal tijdschrift gewijd aan longreads en fotografie rondom design. Het tijdschrift bekijkt alle designgebieden en onderzoekt de politieke, sociale, ecologische en industriële impact van de discipline. Het verschijnt driemaandelijks.

Cream on Chrome © Boudewijn Bollmann

Cream on Chrome

Ontwerpduo Cream on Chrome bestaat uit Jonas Althaus en Martina Huynh. Door multimediaruimtes en interactieve ervaringen te ontwerpen, proberen de onderzoeks- en ervaringsontwerpers mensen te betrekken bij prangende vragen van onze tijd. Door de focus van hun werk op interactie te leggen, slagen ze erin om nieuwe perspectieven in economie, nieuwsmedia en techno-ecologieën lichtvoetig en intuïtief te verkennen. In 2019 kreeg de studio een Talent Development Grant van het creative industries fund NL en in 2021 wonnen ze de STRP Award voor Creatieve Technologie (ACT). Althaus & Huynh zijn beiden afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en werken en wonen in Rotterdam (NL).

Gabriel A. Maher

Gabriel A. Maher

Gabriel A. Mayer is een ontwerper die momenteel in Nederland woont en werkt. In diens werk staan kritische en analytische benaderingen van ontwerpend en artistiek onderzoek centraal. Een centraal uitgangspunt van deze praktijk is het overwegen van de effecten van design en de handeling van het ontwerpen op de vorming van onze lichamen, politieke subjectiviteit en identiteiten - deze benadering gaat vooraf aan (zelf)positionering, (zelf)kritiek en cycli van verantwoording. Hen probeert ruimtes te creëren voor het stellen van vragen en het twijfelen aan dominante verhalen en paradigma's die actief zijn binnen de praktijk van design, onderwijs en industrie.

Tamara Shogaolu

Tamara Shogaolu

Tamara Shogaolu is een interdisciplinair kunstenaar, filmmaker en technoloog. Ze is de leider van Ado Ato Pictures, een bekroonde studio die multidimensionale verhalen creëert die onze wereld veranderen - via film, animatie, TV en immersieve technologieën. In oude Yoruba volksverhalen is er een bijzondere verwondering rond "Ado Ato," of het bevatten van magische spreuken.

Nadine Roestenburg

Nadine Roestenburg onderzoekt de invloed van digitale technologie en het internet op kunst, cultuur en samenleving. Ze werkt voor STRP, een culturele kunst- en technologie organisatie in Eindhoven als co-curator tentoonstellingen en programma manager STRP Scenarios: een doorlopende reeks publieke lezingen met een focus op de ethiek van technologie en de impact ervan op individu en samenleving. Daarnaast werkt ze als docent-onderzoeker voor ArtCoDe, Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Waar is het?

Fifth NRE
Gasfabriek, Villapark, Tongelre 5
5613 CP Eindhoven