×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

TWIST tijdens STRP Festival 2024

Van creatieve partner tot generieke soep: biedt AI ons een wereld van mogelijkheden of een standaardisering in het creatieve onderwijs? Programma over onderwijs, technologie en creativiteit in samenwerking met SETUP.

Biedt kunstmatige intelligentie een oneindige bron van creativiteit? Of stevenen we af op een homogene beeldtaal, waarin AI onze creativiteit categoriseert en standaardiseert tot een generatieve generieke soep? Ontdek – of doorbreek – de normatieve grenzen van AI in creatief design met dit programma voor onderwijsprofessionals. Deze editie wordt een samenwerking tussen STRP, SintLucas en het platform SETUP, dat bekendstaat om zijn multidisciplinaire benadering van kunst, technologie en ethiek.

TWIST

Het programma bevraagt de rol van AI als creatieve partner. Er zijn in de laatste jaren enorm veel mogelijkheden bij gekomen. Iedereen kan systemen als ChatGPT of Stable Diffusion inzetten in het creatieve proces, maar leidt dat tot iets nieuws? Of werken we toe naar een ‘lege’ gestandaardiseerde (beeld)taal? We onderzoeken hoe deze grote, universele systemen aansluiten op onze lokale context van wat we mooi en betekenisvol vinden. We reflecteren ook op de normativiteit die in deze systemen verscholen zit en proberen samen de impact ervan op creativiteit en onderwijs te begrijpen. Want wie of wat bepaalt wat we met Al kunnen en mogen maken?

De middag bestaat uit diverse programmaonderdelen, zoals presentaties, hands-on-experimenten en het uitbreiden van je netwerk binnen het onderwijs en de culturele sector. We nodigen onderwijsmakers, kunst- en cultuur professionals, evenals docenten uit om deel te nemen aan dit programma. Na afloop ga je naar huis met nieuwe perspectieven en inspiratie om deze inzichten toe te passen in je eigen praktijk met studenten en collega's.

Spacemakers x TWIST is een programma van STRP Onderwijs en SintLucas in co-creatie met SETUP. Mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie en Fonds 21.