×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Cosmic Radio

Shock Forest Group

Het multidisciplinaire team Shock Forest Group doet een diepgaand onderzoek naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van radio. In de context van Philips, de stad Eindhoven en daarbuiten, onderzoekt de groep radio als middel tot collectief luisteren; als kosmisch geluid; als instrument van rebellie; als onzichtbare golven. De eerste fase van hun onderzoek wordt gepresenteerd als een fysieke installatie op STRP Festival.

Cosmic Radio
Het woord kosmisch komt van het oude Griekse werkwoord κοσμέω dat ordenen of ordenen betekent. Het werd vooral gebruikt om te spreken over het rangschikken van legers. Dit werkwoord werd vervolgens door de filosoof-dichter Pythagoras gebruikt om de orde in de sterren te beschrijven. Door hun onderzoek naar de geschiedenis van de radio in Nederland zijn de vooroordelen van de groep over het kosmische "down to earth" gebracht tot een ander begrip dat hen dichter bij de oorspronkelijke definitie van dit woord heeft gebracht dan bij de Pythagorese versie ervan.

Het is bekend dat onze stedelijke omgeving zoveel licht produceert dat we de sterren in ons sterrenstelsel niet meer kunnen zien. Evenzo creëren wij zoveel elektromagnetische ruis, dat het moeilijk is om in een stedelijke omgeving verder te luisteren dan de geluiden die wij mensen maken. De antennes in de kamer hebben het potentieel om te luisteren naar gebeurtenissen in de ionosfeer en in de magnetische veldlijnen van de aarde, maar alleen al de hoeveelheid elektrische netstroom en ander stadslawaai maakt het onwaarschijnlijk. Van radiotelescopen bedekt met mos bij Exloo, tot militaire oefeningen die onze bezoeken aan Radio Kootwijk soundtracken, tot telescopen gebouwd op een voormalig nazi-doorgangskamp in Westerbork, heeft hun tijd van onderzoek naar radio hen een ander soort orde laten zien, een aardse, waarvan de constante puls onmiskenbaar is in elke definitie over wat er werkelijk daarbuiten is.

Installatie
Luister naar een live sonische kaart van elektromagnetische golven met zeer lage frequentie die door de kamer gaan. Golven met een zeer lage frequentie kunnen zich over de hele wereld verplaatsen en door vaste objecten gaan, waaronder betonnen gebouwen. Elke koperen structuur in de ruimte is een antenne, die verschillende geluiden opvangt, afhankelijk van de grootte, vorm en richting van het gebied. Shock Forest Group begon te experimenteren met een kleine antenne in de achtertuin van hun tijdelijke woning in Eindhoven. Sinds 1 april zijn ze in residentie op zoek naar sporen van sociale, koloniale en natuurlijke geschiedenissen in de ontwikkeling van radio. In deze eerste fase van hun onderzoek hebben ze meer vragen dan antwoorden. "Onze lichamen helpen ons te luisteren naar deze vragen. Waar komen de geluiden in deze kamer vandaan? Hoe veranderen ze van dag tot dag? Hoe voelen niet-menselijke wezens het geluid dat onze elektriciteitsnetten maken? Hoe beïnvloedt het geluid ons, zelfs als we het niet kunnen horen?"

Film (31'34'')
"Dit is een lopend visueel archief van ons collectieve onderzoeksproces op locaties van radio-infrastructuur in heel Nederland. Toen we op zoek gingen naar informatie over kosmische radio, begonnen we met de vroege productie van radio's door het bedrijf Phillips en zijn kortegolfzender PHOHI voor Nederlandse burgers die in bezet Indonesië woonden. De eerste radio-uitzendingen vanuit Nederland naar het zogenaamde Nederlands-Indië werden via de lange golf verzonden vanuit Radio Kootwijk, de eerste locatie die we bezochten op 4 april.

Toen we aankwamen, hoorden we kanonnen schieten vanaf een militaire basis in de buurt. Toen Philips vanuit de Philips Laboratoria in Eindhoven de eerste PHOHI-uitzendingen uitzond, werden de kortegolfzenders van Philips een nationale trots. In 2004 stemde de gemeenteraad van Huizen voor het herdenken van met een verkleinde replica van de oorspronkelijke structuren, die nu midden op een rotonde staat.

Als een oproep en een antwoord sturen en ontvangen mensen, in de hoop gehoord of gevonden te worden. De LOFAR-telescoopkern, de tweede locatie die we die dag verkenden, lijkt een onopvallende reeks panelen en antennes in een veld bij Exloo. Kabels verbinden het met 51 andere locaties in Europa. De telescoop werkt op de laagste frequenties die vanaf de aarde kunnen worden waargenomen. Er staat geen hek om de kern van de telescoop en vogels passeren om te grazen terwijl er mos op de antennes groeit.

Onze vierde locatie, de Westerbork Synthese Radio Telescoop, is een reeks van 14 telescopen ontworpen voor grootschalige onderzoeken van de noordelijke hemel, gelegen op het terrein van het voormalige nazi-detentiekamp Westerbork, dat later een door de Nederlandse regering beheerd vluchtelingenkamp werd. Mensen hebben altijd verlangd naar nieuwe vormen van intelligentie, maar als we ons lichaam gebruiken om onze omgeving te begrijpen, vinden we misschien aardse intelligentie die om ons heen leeft."

Cosmic Radio wordt gepresenteerd door Unusual Suspects in samenwerking met Powered by TINC, STRP Festival, Van Abbemuseum, TAC, NULZES en het Van Abbehuis.
Bezoek de online omgeving van dit project op www.cosmicradio.nl

Agenda

 • 13 apr
  12:00 – 20:00
 • 14 apr
  12:00 – 20:00
 • 15 apr
  12:00 – 20:00
 • 16 apr
  12:00 – 20:00

Waar is het?

Microstad
Professor doctor Dorgelolaan, Fellenoord, Centrum 2
5611 BA Eindhoven