×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures

Co-creator: Foundation We Are

Locatie: STRP Stage, Microstad

Voertaal: Engels

Ticket: dit event vindt live plaats in Eindhoven. Selecteer in de ticketshop het ticket van Scenario #21. Kan je er niet live bij zijn? Selecteer dan het Digital Ticket en volg de livestream digitaal!

Sprekers
: Sarah Friend, lizvlx & Michelle Kasprzak, Penny Rafferty (online), Will Rowe (online)

Blockchains, NFT's, tokens, crypto en DAO's; kan Web3 op een gedecentraliseerde manier eigendom en communities faciliteren?

In dit STRP Scenario onderzoeken STRP en co-creator Foundation We Are de verschuiving van Web2 naar Web3, van open sharing naar op blockchain gebaseerde vormen van (digitaal) eigendom. Web2 is een term voor het internet zoals we het kennen, gecontroleerd door grote tech-organisaties als Google, Meta en Microsoft. Terwijl dit systeem het mogelijk heeft gemaakt voor miljarden mensen om met elkaar in verbinding te komen, verloren gebruikers en gemeenschappen ook de controle en het eigendom over hun gegevens. De toekomst van onze online wereld ligt in een collectieve herovering van dit eigenaarschap.

Web3, de volgende iteratie van het internet waarin blockchaintechnologieën, crypto en token-based economieën zijn geïntegreerd, belooft de overwinning te zijn van een online wereld waarin individuen en gemeenschappen toegang hebben tot - en eigenaar zijn van - hun gegevens en digitale aanwezigheid. Web3 zal veranderen hoe we cultuur consumeren, creëren, en ontwerpen, en hoe we invloed uitoefenen op zowel virtuele als fysieke kunstervaringen. Decentrale techniek betekent echter niet dat de macht ook decentraal verdeeld is.

STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures is een zoektocht naar inspirerende voorbeelden van ontwerpprojecten en samenwerkingen vanuit een non-hiërarchische, coöperatieve organisatie en Web3-principes. Dit Scenario verkent de potentie van gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s). En bevraagt de voordelen van op crypto gebaseerde eigendomsvormen, NFT's en andere op blockchain gebaseerde financieringsvormen om gemeenschappen online en lokaal te versterken. Hoe kunnen individuen en gemeenschappen gebruik maken van Web3? En wat hebben we nodig om de online wereld opnieuw te definiëren en samenwerking, luisteren en actie ondernemen mogelijk te maken?

Format

Tijdens STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures leren we van experts die Web3-principes toepassen en critici over de beloftes en valkuilen van Web3. Dit Scenario neemt de vorm aan van een Learning Community. Op Discord ontmoet deze community elkaar, hier kun je terecht met al je vragen en bedenkingen. In aanloop naar STRP Festival 2023 worden hier twee online bijeenkomsten georganiseerd waarin de potentie van NFT’s, DAO’s, en andere Web3-principes hands-on worden onderzocht. Samen discussiëren, experimenteren en leren we over de mogelijkheden van Web3 voor makers en creatieve gemeenschappen.

Foundation We Are

Co-creator: Foundation We Are

Foundation We Are is in 2018 opgericht met als doel onverwachte samenwerkingen tussen de creatieve sector en experts op het gebied van maatschappelijke transities mogelijk te maken en te faciliteren. Met de missie om interdisciplinair design te bevorderen en te beoefenen, ontwikkelt de stichting praktijkoverstijgende projecten, tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma's. De maatschappelijke sectoren waarmee zij zich bezighouden zijn onderverdeeld in 5 typen: Civic Society, Systems of Governance, Ethics of Technology, Cultures of Information en
Justice in the Anthropocene.

Programma STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures *

10:30 Start
10:35 Presentaties + Q&A
13:00 Einde

* Let op: het programma kan wijzigingen, we raden je aan om op tijd te zijn en deel te nemen aan het volledige programma.

Tickets

STRP Scenario tickets zijn exclusief toegang tot STRP Expo. Met alle STRP tickets je toegang tot het online programma. Er is ook een STRP Digital ticket waarmee je enkel kan deelnemen aan het online programma.

Sprekers

Sarah Friend is kunstenaar en softwareontwikkelaar, gespecialiseerd in blockchain en het p2p-web. Ze is alumna van het Berlin Program for Artists, co-curator van Ender Gallery - een kunstenaarsresidentie die plaatsvindt binnen het spel Minecraft, en organisator van Our Networks, een conferentie over alle aspecten van het verdeelde web. Recente solotentoonstellingen zijn Off: Endgame, samengesteld door Rhizome, Refraction and Fingerprints bij Public Works Administration in New York, en Terraforming bij Galerie Nagel Draxler in Berlijn, Duitsland.

lizvlx & Michelle Kasprzak: The Crypto Purse
lizvlx en Michelle Kasprzak hebben hun krachten gebundeld voor The Crypto Purse: een verzameling NFT's die eer betuigen aan de schoonheid en functionaliteit van een van de meest fundamentele gereedschappen van de mensheid: de tas. De collectie functioneert ook als een feministische commentaar, waarom bewaren we crypto in een "wallet" en niet in een “purse” (handtas)?

lizvlx is de helft van UBERMORGEN, een samenwerking van meer dan 25 jaar, en is ook professor aan de KHM Academy of Media Arts Cologne.

Dr. Michelle Kasprzak levert een gevestigde bijdrage op het gebied van digitale culturen, stedelijke commons en sociale innovatie als curator, docent, kunstenaar en schrijver. Momenteel is zij postdoc aan de Hogeschool Rotterdam.

Penny Rafferty (online) is een onafhankelijke schrijver en denker, vanuit haar ideeën en onderzoek heeft ze Black Swan DAO geïnitieerd en mede-opgericht, een proto-instelling voor interdisciplinair onderzoek en praktijk. Ze is ook de co-co-hoofdonderzoeker bij Serpentine Galleries Blockchain R&D Lab en ontwikkelde samen met Ruth Catlow en Ben Vickers de denktankserie Artworld DAO's en The Radical Friends Summit (2019-2022) in samenwerking met Serpentine Galleries, Furtherfield. Haus Der Kunst München en Goethe Instituut Londen. In 2022 bracht ze het boek 'Radical Friends – Decentralized Autonomous Organizations and the Arts' uit, waarin Catlow vijf jaar onderzoek consolideerde naar een toolkit voor radicaal denken en connectiviteit die verder gaat dan de gevestigde systemen van gecentraliseerde controle in de kunstindustrie en bredere financiële netwerken met Web3 ideeën.

Will Rowe (online) is de oprichter van Protein, een wereldwijde groep culturele makers die online en IRL communiceren om samen een betere toekomst op te bouwen. Protein volgt de mensen en ideeën die de cultuur doordringen via hun Supplement, Studios en Agency sinds 1997 - en gebruikt meer recentelijk Web3-tools en hun eigen $PRTN-token om briljante geesten samen te brengen om samen projecten te ontdekken en te incuberen die aansluiten bij hun Good Growth waarden. Hij is een enteraal nieuwsgierige, kritische en creatieve denker die tijd in kleur voorstelt ... maar dat is een ander verhaal.

Moderator

Sepp Eckenhaussen werkt sinds 2018 voor het Institute of Network Cultures (INC) als onderzoeker en redacteur verantwoordelijk voor de (digitale) publicatieprogramma's van het INC. Zijn onderzoek is gericht op de (zelf)organisatie van kunstenaars, precariteit in de platformeconomie en gedecentraliseerde herverdelingsmodellen.

Waar is het?

Microstad
Professor doctor Dorgelolaan, Fellenoord, Centrum 2
5611 BA Eindhoven