Scenario #6 The End of the World

(As we know it)

Een Scenario ticket is inclusief toegang (dezelfde dag) tot de STRP EXPO 2020.

Met: Antoine Bertin, Pupul Bisht, & Yolande Zola Zoli van der Heide
Wanneer: 2 april, 15:00-18:00

We leven sinds de industriële revolutie in het Antropoceen. Een geologische afbakening in tijd waarin de mensheid de Aarde overheerst. We zijn natuurlijke processen gaan domineren en gedragen ons superieur tegenover natuur en planeet. We dragen bij aan de verandering van de atmosfeer en zijn zo een sturende factor voor de toekomst van onze planeet.

Hoe kijken we naar de toekomst? Hoe ziet het Post-Antropoceen eruit? Wat als we niet langer de maatstaaf der dingen zijn en we onszelf hebben bevrijd van filosofische superioriteit.

‘Het einde van de wereld is’, in de woorden van filosoof Timothy Morton ‘het einde van het idee dat mensen de enige mensen zijn die een wereld hebben op deze planeet’. En dat is een hele uitdaging want helemaal begrijpen kunnen we deze universaliteit natuurlijk niet. We zullen nooit weten hoe het is om een mandarijn te zijn, een Mars-rover, of een muis. We kunnen wel denken over andere vormen van samenleven en hoe ons te verhouden tot de niet-mensen.

Tijdens STRP Scenario #6 proberen we ons te verplaatsen in een ander en in een iets. We richten ons niet op dystopieën en utopieën maar verkennen met voorstellingsvermogen, verbeeldingskracht en kwetsbaarheid de onderlinge verbondenheid tussen mensen, objecten, levende wezens, atomen en moleculen. Wat betekent het om mens, plant of planeet te zijn?

Antoine Bertin

Antoine Bertin

Wanneer het op wetenschap, gevoel en het verkennen van zijn omgeving aankomt, volgt Antoine Bertin zijn gehoor. Zijn werk is een mix van meeslepende soundscapes, interactieve verhalen en een tastbare beleefwereld. Het was te zien (en te horen) in Tate Britain, Serpentine Gallery, Palais de Tokyo en op Sonar+D. Bertin werkt samen met Marshmallow Laser Feast, The Guardian VR en NTS Radio en runt zijn eigen ‘sound experience’ studio: Sound Anything.

Antoine Bertin is een van de winnaars van de ACT Awards 2020. Het werk wat hij daarvoor heeft ontwikkeld, Species Counterpoint, is te zien in de EXPO van STRP Festival 2020.

Pupul Bisht

Pupul Bisht

Als initiatiefnemer van Decolonizing Futures promoot ontwerper Pupul Bisht het vertellen van verhalen als een voertuig voor het ontwerpen van de toekomst. Afgestudeerd in Strategic Foresight (future studies) heeft Bisht een oog voor verandering en het herkennen van historische trends die zich herhalen in het heden.

Bisht ontwikkelde, als een van de eersten, een niet-westerse methode om vooruit te kijken en gebruikt storytelling als een manier om bestaande toekomstscenario’s te reframen. Nu reist ze de wereld over om haar onderzoeksresultaten te delen, maar vooral om het gesprek over de toekomst aan te gaan

“If we want to change the future and how we act towards the future, we have to change how we talk about the future.”

Yolande Zola Zoli van der Heide Martha Stroo

Yolande Zola Zoli van der Heide

Yolande Zola Zoli van der Heide verkent, als kersverse curator van het Van Abbemuseum in Eindhoven, de grenzen tussen kunst en maatschappij. Tijdens STRP Scenario bevraagt van der Heide de rol van kunst en kunstinstanties in relatie tot een wereld in crisis. Welke rol speelt verbeelding hierin? Om een antwoord te vinden op haar vragen vertrekt Van der Heide vanuit het project Our House is on Fire, dat zich onder leiding van Yolande richtte op het ontwikkelen van een klimaatrechtvaardigheidscode voor kunst en kunstinstellingen. Welke praktische maatregelen zullen de kunsten moeten nemen om zorg te dragen voor onze planetaire commons.

Datum
& Tijd

  • 2 apr.
    15:00 – 18:00

Waar is het?

Chapel DOMUSDELA
Tramstraat, Centrum 37
5611 CN Eindhoven