×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Scenario #6 - The End of the world

As we know it
120 min video
2 apr 2020

Dit evenement is live gestreamed op onze website, facebook en Youtube op 2 april, 20:00-22:00

We leven sinds de industriële revolutie in het Antropoceen. Een geologische afbakening in tijd waarin de mensheid de Aarde overheerst. We zijn natuurlijke processen gaan domineren en gedragen ons superieur tegenover natuur en planeet. We dragen bij aan de verandering van de atmosfeer en zijn zo een sturende factor voor de toekomst van onze planeet.

Hoe kijken we naar de toekomst? Hoe ziet het Post-Antropoceen eruit? Wat als we niet langer de maatstaaf der dingen zijn en we onszelf hebben bevrijd van filosofische superioriteit.

‘Het einde van de wereld is’, in de woorden van filosoof Timothy Morton ‘het einde van het idee dat mensen de enige mensen zijn die een wereld hebben op deze planeet’. En dat is een hele uitdaging want helemaal begrijpen kunnen we deze universaliteit natuurlijk niet. We zullen nooit weten hoe het is om een mandarijn te zijn, een Mars-rover, of een muis. We kunnen wel denken over andere vormen van samenleven en hoe ons te verhouden tot de niet-mensen.

Tijdens STRP Scenario #6 proberen we ons te verplaatsen in een ander en in een iets. We richten ons niet op dystopieën en utopieën maar verkennen met voorstellingsvermogen, verbeeldingskracht en kwetsbaarheid de onderlinge verbondenheid tussen mensen, objecten, levende wezens, atomen en moleculen. Wat betekent het om mens, plant of planeet te zijn?

Rocio Berengue

Kunstenaar Rocio Berenguer laat zich inspireren door de dramaturgie van het lichaam en de belangrijkste uitdagingen en veranderingen van onze hedendaagse wereld.

Van de evolutie van ruimte voor individuele vrijheid binnen onze samenleving tot het in vraag stellen van ecologie; haar transdisciplinaire creaties zijn toekomstgerichte ficties die de mogelijkheid van "een andere morgen" onderzoeken.

Door haar verlangen te volgen om nieuwe technologieën met poëzie te laten samenvloeien, vraagt Rocio zich af hoe de nieuwe media en mechanica, die alomvertegenwoordigd worden in ons dagelijks leven, onze interpersoonlijke relaties veranderen, met ‘het lichaam’ als uitgangspunt en territorium, klaar om terugveroverd te worden.
Rocio Berenguer
Rocio Berenguer

Antoine Bertin

Wanneer het op wetenschap, gevoel en het verkennen van zijn omgeving aankomt, volgt Antoine Bertin zijn gehoor. Zijn werk is een mix van meeslepende soundscapes, interactieve verhalen en een tastbare beleefwereld. Het was te zien (en te horen) in Tate Britain, Serpentine Gallery, Palais de Tokyo en op Sonar+D. Bertin werkt samen met Marshmallow Laser Feast, The Guardian VR en NTS Radio en runt zijn eigen ‘sound experience’ studio: Sound Anything.

Antoine Bertin is een van de winnaars van de ACT Awards 2020. Het werk wat hij daarvoor heeft ontwikkeld, Species Counterpoint, is te zien in de EXPO van STRP Festival 2020.
Antoine Bertin
Antoine Bertin

Yolande Zola Zoli van der Heide Martha Stroo

Yolande Zola Zoli van der Heide & Suzanne Dhaliwal
Als nieuwe curator bij het Van Abbemuseum in Eindhoven, verkent Yolande Zola Zoli van der Heide de grenzen tussen kunst en maatschappij. Tijdens STRP Scenario bevraagt van der Heide de rol van kunst en kunstinstanties in relatie tot een wereld in crisis. Welke rol speelt verbeelding hierin?

Samen met ‘climate justice creative’ en media consultant Suzanne Dhaliwal, presenteert Van der Heide een klimaatrechtvaardigheidscode voor kunst en kunstinstellingen, opgesteld door de redactie en stuurgroep van the second Assembly for commoning art institutions. Deze code roept kunstenaars en kunstinstellingen op om hun verbeeldingskrachten los te laten op de klimaatcrisis. Welke praktische maatregelen kunnen de kunsten nemen om zorg te dragen voor onze planetaire commons?
Yolande Zola Zoli van der Heide Martha Stroo
Yolande Zola Zoli van der Heide Martha Stroo

Puck van Dijk

Filosofe Puck van Dijk is werkzaam als filosofisch gesprekleider, moderator en trainer in de publieke- en commerciële sector. Daarnaast is ze theater regisseur en bevoegd theaterdocent. Als co-founder en co-artistiek leider van PLAY productions maakt ze immersieve voorstellingen die bestaan uit een integratie van film, theater en locatie.
Puck
Puck van Dijk