Scenario #7 - Radical Ecology

How plants help us imagine new worlds

Een Scenario ticket is inclusief toegang (dezelfde dag) tot de STRP EXPO 2020.

Met: Ersin Han Ersin, Becky Ripley & Tim Atack (Forest 404) & Ken Wu
Wanneer: 3 april, 15:00 - 18:00

Je hebt het vast weleens gezien: mossen die stoeptegels, stenen of bomen bedekken. Het zijn niet-vasculaire planten, zonder diepe wortels. De eerste landplanten verschenen ongeveer 470 miljoen jaar geleden, tijdens het Ordovicium, een geologische periode waarin het leven op aarde heel snel diversifieerde. En, hoewel de planeet lang niet meer als toen is, zijn mossen er nog steeds.

Er is de laatste jaren al veel aandacht geweest voor oeroude plantaardige levensvormen en nog steeds weten we lang niet alles. We zullen ook nooit alles weten. Dankzij ontwikkelingen in de wetenschap en technologie krijgen we steeds meer inzicht in natuurlijke processen. Zo weten we nu dat planten en bomen met elkaar communiceren via ondergrondse netwerken van schimmels die water, koolstof, stikstof en andere informatie, voedingsstoffen en mineralen overbrengen.

Welke geschiedenis ligt opgeslagen in bomen en planten en wat kunnen we leren van de manier waarop zij het al die miljoenen jaren op aarde overleven? En, hoe verbeelden kunstenaars de lessen van het plantaardige leven?

Ersin Han Ersin

Ersin Han Ersin

Als onderdeel van ontwerpcollectief Marshmallow Laser Feast, dat op hun reis door de cosmos een “slug trail of sensory nuggets" achterlaat, belicht Ersin Han Ersin met zijn werk de onzichtbare, natuurlijke krachten die ons allemaal omringen. Zijn werk nodigt je uit om zelf je weg te vinden door zintuiglijke ervaringen die verder reiken dan het leven van alledag. De zichtbare, tastbare wereld is voor even volledig verwijderd, waardoor je netwerken, processen en systemen zal zien die niet alleen betoveren maar ook een onderzoek blootleggen naar de basis van het leven op deze planeet. Tijdens STRP Scenario #7 zal Ersin vertellen over zijn nieuwe werk: ‘Cathedral of Nature’.

Forest404

Becky Ripley & Tim Atack (Forest 404)

Producer Becky Ripley is werkzaam voor de BBC, waar ze te horen is als presentator van wilde wetenschapsverhalen en “arty farty stories” in het Radio 4 programma Naturebang en Sketches. Voor Natural History presenteerde en produceerde Ripley ‘Blue Planet II: the podcast’ (2017) en ‘Planet Puffin’ (2019). Haar werk won verschillende prijzen. Samen met componist en schrijver Timothy X Atack ontwikkelde ze de podcast Forest 404, een environmental sci-fi thriller waarin feiten, fictie en soundscapes ons confronteren met klimaatverandering, uitsterving en gemis. De podcast gaat gepaard met The Forest 404 Experiment: een online experiment waarbij luisteraars van over de hele wereld reageren op geluiden uit de natuur. Geluiden waarvan we ooit, misschien, zelf hun gemis zullen betreuren.

Ken Wu

Ken Wu

Het belang van bossen zal niet snel door iemand in twijfel worden getrokken. Bossen houden de aarde koel, het klimaat leefbaar en bevorderen de biodiversiteit. Toch blijven we bomen kappen – op grote schaal. Dat moet anders, vindt activist Ken Wu. Wu Hij heeft één duidelijke missie: oerbossen redden. En onderzoeken wat we van deze bossen, die al zo lang hebben voortbestaan, kunnen leren. Tijdens STRP Scenario #7 zal Wu zich richten op de ecologie en politiek rondom het beschermen van deze bossen en het helpen voorkomen van zowel de uitstervings- als de klimaatcrisis. Wat moet er anders? Wat kan er anders? Hoe voer je actie en hoe breng je anderen mee in beweging?

Datum
& Tijd

  • 3 apr.
    15:00 – 18:00

Waar is het?

Chapel DOMUSDELA
Tramstraat, Centrum 37
5611 CN Eindhoven