×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

ACT Award 2022 winners

Cream on Chrome, James Bridle, Sébastien Robert, Lundahl & Seitl with Untold Garden
7 min leestijd
20 okt 2020
De STRP ACT Award (Award for Creative Technology) is een jaarlijkse award voor kunstenaars van STRP. Met de Award stimuleren we de productie van nieuwe kunstwerken en bieden we de mogelijkheid om werken te presenteren die aansluiten bij ons festivalthema. STRP ondersteunt kunstenaars en makers met een budget bij het realiseren van een projectplan en met begeleiding bij de ontwikkeling, productie, presentatie en distributie van het werk. De jury koos 4 ACT-winnaars voor de ACT Award 2022.
De 4 nieuwe werken gaan in première tijdens STRP Festival 2022 van 7 t/m 10 april in Eindhoven.

Lees hieronder meer over de winnaars. Komende tijd gaan we hun stappen volgen richting STRP Festival. Houd de socials en website in de gaten voor alle ontwikkelingen.

Cream on chrome - The Environmentalist Stock Exchange

STRP2021 Creamon Chrome Boudewijn Bollmann webversie 2
Cream on Chrome
Ontwerpersduo Martina Huynh & Jonas Althaus is gespecialiseerd in het omzetten van onderzoek naar complexe, sociaal-politieke vragen in interactieve ervaringen. In The Environmentalist Stock Exchange worden ecosystemen openbaar verhandeld en zijn deze eigendom van spelers op de aandelenmarkt. In samenwerking met ecologen en milieu-economen zal Cream on Chrome cruciale gegevens over de toestand van de biosfeer integreren in de berekening van 'de echte ecologische waarde'. Door eco-gegevens op te nemen in de wereld van financiën en investeringen, zullen de ecologische processen worden gepromoot als de belangrijkste motor van de wereldeconomie.

James Bridle – Server Farm – Test Plot 001

James Bridle credits Mikael Lundblad
James Bridle
James Bridle is een schrijver en kunstenaar met interesse in technologie, beeldende kunst en ecologie. Hij schreef en presenteerde onder meer art & tech documentaireseries op BBC Radio. Informatietechnologie, zoals het momenteel is geconfigureerd, levert een enorme bijdrage aan de CO2-uitstoot en schaadt de planeet en haar ecosystemen, bewoners en samenlevingen op vele manieren. Met het project Server Farm bouwt James een computer van en in samenwerking met planten en organismen. Het neemt de klassieke pc als model: een processor, besturingssysteem, werkgeheugen, opslag, en input- en outputapparatuur. Server Farm stelt voor om elk element te vervangen door biologische, natuurlijk voorkomende en in sommige gevallen geconstrueerde analogen. Testplot 001 is een prototype; een veld van de toekomstige boerderij waar hyperaccumulatorfabrieken de beschadigde en vervuilde bodems saneren en ruwe metalen produceren voor integratie in nieuwe technologieën.

Credits foto; Mikael Lundblad

Lundahl & Seitl and Untold Garden - Garden of Ghost Flowers

LSU Gportrait06
Lundahl & Seitl and Untold Garden
Lundahl & Seitl spelen, ze geven les en werken met choreografie, VR, architectuur en experimenteren met het eventformat bij het creëren van hun antidisciplinaire kunstwerken. Untold Garden is een ervaringsgerichte kunst- en ontwerpstudio die tools voor participatief ontwerp en kunst onderzoekt en bouwt en boeiende ervaringen creëert met behulp van geavanceerde meeslepende technologieën. Hun kunstwerk, Garden of Ghost Flowers, zal VR gebruiken om een virtuele, biohybride levensvorm te creëren in symbiose met collectief menselijk gedrag.

Sébastien Robert - The Lights Which Can Be Heard

Sebastien Robert Chile 2019
Sebastién Robert
Sébastien Robert is een interdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker die bedreigde inheemse rituelen en muziek bestudeert. Hij streeft ernaar om geluiden en rituelen te vertalen in duurzame tastbare kunstwerken, gemaakt van materialen die aansluiten bij de tradities van de samenlevingen die hij tegenkomt. Zijn project voor STRP, The Lights That Can Be Heard vindt zijn oorsprong in Lapland. Dat is de thuisbasis van de Sámi, het laatste inheemse volk in Europa, wiens transhumance en bijbehorende rituelen worden bedreigd door de exploitatie van zeldzame aardmineralen. Volgens het wereldbeeld van de Sámi zijn het noorderlicht en de kwartskristallen die in de bodem aanwezig zijn te horen. De mineralen bestaan ​​uit gestolde lichtgolven die geluidsfrequenties uitzenden en de zielen van hun voorouders bevatten. In de nieuwe installatie voor STRP staat licht centraal om via een artistieke weg de dialoog tussen inheemse kennis en technologie op gang te brengen. Het project bevraagt de relatie met onze omgeving door te kijken naar de sensitievere visie zoals die van het Samische volk.

Jury

De internationale jury bestond uit het het curatorial team van STRP, Anca Verona Milhuet (Seoul), Ali Eslami (Iran/Amsterdam), Sarah Bilson (Montreal), Antonia Folguera (Barcelona), Nadine Roestenburg (STRP) and Ton van Gool (STRP).