×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

ACT Award 2023 winnaars

Hakeem Adam, KWAGO, Juan Arturo García
7 min leestijd
20 apr 2022

De winnaars van de ACT Award (Award for Creative Technology) zijn bekend! Met de Award stimuleren we de productie van nieuwe kunstwerken en bieden we de mogelijkheid om werken te presenteren die aansluiten bij ons festivalthema. STRP ondersteunt kunstenaars en makers met een budget bij het realiseren van een projectplan en met begeleiding bij de ontwikkeling, productie, presentatie en distributie van het werk. De nieuwe kunstwerken van de 3 winnaars gaan in première tijdens STRP Festival 2023 van 13 tot en met 16 april 2023.

De ACT Award 2023 jury bestond uit Antonia Folguera, Anca Verona Milhuet, Faye Kabali-Kagwa, Ali Eslami, Nadine Roestenburg en Ton van Gool. Bij het selecteren van de winnaars heeft de jury er bewust voor gekozen om verschillende perspectieven te honoreren met een ander geluid dan in het gangbare, westerse discours te horen is.

Hakeem Adam - Here Us Out

Hakeem Adam
Here Us Out is een project dat als doel heeft om collectief aandachtig te luisteren naar de methoden en strategieën van genezing, ingebed in de praktijk en filosofieën van orale culturen onder Ghanese etnische groepen. Het project is een luister-experiment dat bestaat uit drie audio-afleveringen, elk vergezeld van oefeningen, gepresenteerd via een webtoepassing. De multidisciplinaire praktijk van de Ghanese maker Hakeem Adam omvat onderzoek naar digitaal en fysiek gedrag via installaties die geluid inzetten als het verhalende apparaat dat ideeën over identiteit, emotie, politiek en vrijheid confronteert.

KWAGO - OYAYI pintig at himig sa bilibid

KWAGO
In de overtuiging dat diep luisteren een collectieve daad is, onderzoekt KWAGO het potentieel van kunst, poëzie en technologie om ecosystemen van zorg te creëren als een gemeenschap. KWAGO organiseert poëzie-sessies en bouwt tegelijkertijd een bibliotheek voor de holistische rehabilitatie van mensen die van hun vrijheid zijn beroofd. Project Oyayi, geïnspireerd door de Deep Listening-praktijk van Pauline Oliveros, verweeft traditionele vormen van prekoloniale gesproken poëzie in de Filippijnen die uitmondt in een zine. Tijdens STRP Festival 2023 presenteert het collectief een interactieve geluidsinstallatie die laagfrequente geluidsopnames laat horen van slaapliedjes, hartslagen en verlangens, samen met een publicatie die de stem van de deelnemers versterkt. KWAGO is een onafhankelijk, non-profit onderzoeks- en publicatielab op de Filippijnen, dat ruimte biedt aan vrije meningsuiting, samenwerking en collectieve herinterpretatie van auteurschap en toegang.

Juan Arturo García - Time Displaced

Juan Arturo García
Time Displaced is een onderzoeksproject en filminstallatie waarin de IAN-R1 kernreactor in Colombia centraal staat. García ziet de daar ondernomen geochronologie als een bijzondere manier van afstemming met de aarde, met luisteren als uitgangspunt. De filminstallatie toont verschillende benaderingen tot het luisteren naar de aarde; van moderne wetenschappelijke technieken tot de inheemse kennis en akoestische herinneringen aan het leven met de natuur in Latijns-Amerika die eeuwenlang tot zwijgen zijn gebracht. De Mexicaanse filmmaker en onderzoeker Juan Arturo García studeerde Film, Design & Politics aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In zijn werk onderzoekt García de correlaties tussen de politieke, territoriale en taalkundige implicaties van kosmopolitisme.