×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Let’s ACT – James Bridle

STRP
4 min leestijd
10 feb 2022

Sinds enkele jaren werkt ACT Award winnaar James Bridle samen met onderzoekers in Griekenland aan het kweken en oogsten van ‘hyperaccumulerende’ planten. Deze in de natuur voorkomende struiken en bloemen kunnen groeien in zeer metaalrijke bodems die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor de meeste vormen van leven. Omdat hyperaccumulatoren de metalen - in dit geval nikkel - uit de grond kunnen opnemen en opslaan in hun stengels en bladeren, zijn deze planten hier in staat te overleven. Bovendien saneren ze de bodem en maken ze het metaal geschikt om te oogsten.

Vanwege deze capaciteiten kunnen hyperaccumulatoren een niet-vervuilend alternatief zijn voor het ontginnen van metalen via industriële processen. Voor zijn werk 'SERVER FARM (TEST PLOT 001)' heeft James gekeken naar manieren waarop zijn onderzoek kan worden ondersteund en verspreid door middel van locatieselectie, landbouwtechnieken en zaadbankieren. Daarnaast onderzocht hij hoe de geoogste metalen uit hyperaccumulatoren kunnen worden gebruikt en hoe we deze op grote schaal kunnen gaan zien als collega’s die ons helpen de relatie tot hen, tot planten in het algemeen en tot onze ecosystemen te veranderen.
James' werk maakt deel uit van het grotere project 'SERVER FARM', een onderzoek naar het ontwikkelen van technologie die beter is afgestemd op de behoeften en verlangens van de planeet zelf - ecologisch, sociaal en politiek. Met het winnen van de ACT Award kreeg James de mogelijkheid een testperceel ontwikkelen als belangrijke bouwsteen voor de oprichting van de toekomstige boerderij – de future farm. Ook wist hij biologen, chemici, materiaalwetenschappers en anderen van verschillende universiteiten en instellingen in Nederland, Frankrijk en elders bij elkaar te brengen. Hoewel het project veel tijd en inspanning heeft gevergd, heeft het James veel opgeleverd: "Het team is gedurende het hele project ongelooflijk geduldig en behulpzaam geweest, met een duidelijk begrip voor het feit dat samenwerkingen tussen kunstenaars, wetenschappers en anderen vaak moeilijker te beheren en te realiseren zijn dan solowerk in een studio, en een voortdurende inzet om het werk tot het einde toe uit te voeren. Ik ben erg dankbaar voor hun steun en zou iedereen die dat soort steun en aanmoediging nodig heeft, willen aanraden om zelf de ACT Award aan te vragen".
Alyssum murale
Hoewel het James gelukt was de verschillende partijen samen te brengen, bleek het echter moeilijk om op korte termijn naar een eindwerk toe te werken. James ziet de omgang met planten in het algemeen als een van de grootste uitdagingen in het project: "Werken met planten - en andere meer-dan-menselijke entiteiten - is dat ze zich niet veel aantrekken van menselijke tijdschema's en deadlines. Het opzetten van een groeiend, productief perceel hyperaccumulatoren duurt 3-5 jaar, wat buiten het bestek van de meeste kunstprogramma's valt. Gelukkig kon ik samenwerken met bestaande telers, Maria Konstantinou en haar team van de Internationale Helleense Universiteit in Thessaloniki, en ook met het Europa-brede Life Agromine-project en het experimentele team daarvan, Econick. Maar het proces van "agromining" staat nog in de kinderschoenen, en door de druk van de pandemie is het nog niet mogelijk geweest om echt agromined metaal te verkrijgen voor het beoogde eindwerk. Maar we blijven eraan werken tot het zover is."
Op STRP Festival 2022 presenteert James SERVER FARM (TEST PLOT 001); één experimenteel veld van de future farm
en een cruciale stap naar de oprichting van SERVER FARM. Met het festival in het vooruitzicht kijkt hij ernaar uit om zijn eigen werk te presenteren in de lijn van de werken van andere kunstenaars rond het thema van dit jaar: "Ik kom al sinds 2011 op het festival, dus het is altijd weer een genot om te zien welke thema's en ideeën er elk jaar weer naar voren komen."
In onze serie Let's ACT stellen we onze ACT (Award for Creative Technology) 2022 winnaars voor en volgen we hen in de fases naar hun uiteindelijke werk op STRP Festival 2022.