×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Let’s ACT – Lundahl & Seitl and Untold Garden

STRP
6 min leestijd
26 jan 2022

The Garden of Ghost Flowers van ACT Award winnaars Lundahl & Seitl en Untold Garden is een veranderend en evoluerend kunstwerk. Deels is het geïnspireerd op het concept ‘Resonance’ van socioloog Hartmut Rosa; een manier van omgaan met de wereld die niet gebaseerd is op controle. Een andere inspiratiebron is de bedreigde niet-fotosynthetiserende plant Monotropa Uniflora, ook bekend als de Ghost Flower. In tegenstelling tot andere flora voedt de bloem zich niet met fotosynthese, maar met het myceliumnetwerk dat een ondergronds web van schimmels vormt in de aardbodem.

Deze manier om aan voedingsstoffen te komen is opmerkelijk; een plant die afziet van fotosynthese is vergelijkbaar met een mens die afziet van eten. Wat de kunstenaars het meest fascinerend vinden aan de Ghost Flower, is dat het onduidelijk is of de ogenschijnlijk parasitaire bloem het mycelium iets teruggeeft. Dit geeft de bloem een meer onzeker en bedrieglijk karakter in zijn ecosysteem. Garden of Ghost Flowers, de installatie voor STRP Festival 2022, is een digitaal nagebootste kunstmatige levensvorm. De virtuele Ghost Flower, die is gemodelleerd naar de eigenschappen van zijn biologische tegenhanger, voedt zich met bronnen uit de fysieke wereld. Menselijke resonantie en netwerken van menselijke kwaliteiten, zoals luisteren, zorgen en aanpassen, vormen hiervoor de basis. Net als een woestijn, een berg of een bos, biedt elke groep bezoekers zijn eigen unieke biotoop van waaruit de bloem groeit.
1 E6 DAD8 D 453 A 4886 B9 E5 E4 C76 CF2 B4 CC
Voor de kunstenaars Lundahl & Seitl en Untold Garden was het winnen van de Act Award een cruciale stap richting het vaststellen van een deadline voor de afronding van eerste fase van dit kunstwerk: "We hebben al een paar jaar aan het project gewerkt in een conceptuele fase. Het onderzoek en de ontwikkeling werden ondersteund door het Manchester International Festival en we hadden residenties bij CPH:DOX LAB en IDFA. Met het nieuws van de ACT Award, samen met financiering van de Zweedse Kunstraad, hebben we een team van medewerkers samengesteld en zijn we onmiddellijk aan de slag gegaan."
The Garden of Ghost Flowers bestaat uit twee hoofdonderdelen: de bloem en haar bezoekers. Het proces van werken aan de tuin is ook tweeledig: "Enerzijds is er het technologie-intensieve digitale systeem dat het kunstmatige leven van de bloem vasthoudt, en anderzijds is er de fysieke choreografie die de bezoekers erdoorheen beweegt - en hen helpt een resonerende relatie te creëren tussen elkaar en de Ghost Flower." Het doel van de installatie is een brug te slaan tussen het digitale en het fysieke. Het feit dat beide ontwerpstudio's in verschillende steden gevestigd zijn (Untold Garden in Londen en Lundahl & Seitl in Stockholm) en dus alleen in kortere periodes deze twee aspecten van het werk kunnen testen, en de rest van de tijd individueel werken, heeft het proces aanzienlijk bemoeilijkt.
"Wat heeft geholpen is een voortdurende samenwerking met het Stockholmse museum voor hedendaagse kunst Magasin lll, waar we een Work in Progress-programma hebben opgezet waarbij het publiek wordt betrokken bij workshops en een serie openbare gesprekken die parallel lopen aan de ontwikkeling van The Garden of Ghost Flowers. Het programma is afgelopen november van start gegaan met Peter Godfrey Smith, auteur van Other Minds and Metazoa, en loopt door tot voorjaar 2022, met twee weken lang openbare vertoningen van een Work in Progress plus workshops die verband houden met waar we in het proces zitten. Het loopt helemaal door tot de opening op STRP Festival als onderdeel van Act Award 2022." Waar Lundahl & Seitl en Untold Garden het meest naar uitkijken op het festival, is om te zien wat de Garden of Ghost Flowers is en hoe het zijn bezoekers verandert - en vanuit deze kennis verder te werken aan het stuk.
The Garden Polymers forming bubbles pop01landscape
Het winnen van de ACT Award 2022 heeft Lundahl & Seitl en Untold Garden geholpen om van een conceptueel stadium naar de ontwikkeling van hun idee te gaan. Bent jij een kunstenaar en wil je ook ondersteund worden bij het ontwikkelen van nieuw werk? Je hebt tot 4 februari 2022 om je idee aan te melden voor de ACT Award 2023!
In onze serie Let's ACT stellen we onze ACT (Award for Creative Technology) 2022 winnaars voor en volgen we hen in de fases naar hun uiteindelijke werk op STRP Festival 2022.