×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

An Evening with Timothy Morton

Scenario — STRP Scenario #5

Timothy Morton (filosoof en hoogleraar aan de Rice University in Houston, USA) houdt zich bezig met de vraag hoe de mens zich verhoudt tot ecologie. 12.500 jaar geleden deelden we de wereld op in 'natuur en cultuur' en in 'mens en dier', met in de hoofdrol de mens. Dit denken in grenzen en soorten, ook wel antropocentrisme genoemd, moet op de schop. Mens, dier en ding zijn verweven. We zijn allemaal symbiotische wezens die verstrengeld zijn met andere symbiotische wezens, aldus Morton.

Zijn boeken zijn een uitnodiging om op een associatieve, speelse manier te denken. ‘Duistere ecologie’ (2016) wordt inmiddels als een standaardwerk beschouwd en ‘Ecologisch wezen’ (2018) is zijn meest recente boek. Verwacht daarin geen opsomming van feiten of een beschuldigende toespraak, maar een betoog voor het oprechter omgaan met ecologische kennis.

In de aanloop naar deze STRP Scenario avond op donderdag 30 januari, starten we met een leesclub, zodat we samen kunnen aarzelen, denken en peinzen over Morton’s gedachtengoed. Lees hier het artikel uit the Guardian over Timothy Morton’s boek Ecologisch wezen.

Luister naar het BBC4 programma The End of the World Has Already Happened waarin Timothy Morton ingaat op onze relatie tot de klimaatcrisis.

Bekijk de tentoonstelling Polarities, Psychology and Politics of Being Ecological in MU Artspace. Met deze tentoonstelling bevraagt MU de extremen van onze tijd. Staat natuur wel tegenover economie, vrouwelijk tegenover mannelijk, uitsterven tegenover overleven?

Programma

Laden...

Waar is het?

Domus Dela
Kanaalstraat, Centrum 4
5611 CT Eindhoven