×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows

Co-creator: Pupul Bisht & Ninaad Kulkarni

Locatie: STRP Stage, Microstad
Voertaal
: Engels
Ticket
: dit event vindt live plaats in Eindhoven. Selecteer in de ticketshop het ticket van Scenario #20. Kan je er niet live bij zijn? Selecteer dan het Digital Ticket en volg de livestream digitaal!
Sprekers
: Hakeem Adam, Pupul Bisht (online), Juan Arturo García, KWAGO

"Hoe ziet de toekomst eruit?"
"Wie bezit en vormt deze beelden van de toekomst?"
"Wie wordt onzichtbaar gemaakt? Wiens stem wordt niet gehoord?"

Wetenschap en technologie hebben veel mogelijk gemaakt, maar hebben ook bijgedragen aan mondiale problemen die onze toekomst bedreigen: de klimaatcrisis, de COVID-19-pandemie, massale uitsterving van soorten, aantasting van het milieu, overbevolking, polarisatie, dodelijke moderne oorlog en de dreiging van kernwapens.

We staan op een keerpunt dat vraagt om gedurfde visies en radicale transities. "Om de toekomst te veranderen, moeten we het verhaal veranderen. Niet alleen het verhaal zelf en over wie het gaat, maar ook wie het verhaal bedenkt en wie het mag vertellen. Deze nieuwe verhalen moeten de kracht hebben om de betovering van de oude te doorbreken." STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows nodigt je uit om de toekomst van verhalenvertellen te ontdekken, en voor een meeslepende ervaring over het maken van verhalen die deelnemers uitnodigt om diep te luisteren en contact te maken met de natuurlijke wereld.

De winnaars van de STRP Award for Creative Technology 2023 hebben met elkaar gemeen dat hun werk verschillende perspectieven met een ander geluid deelt, die voortkomen uit andere culturen en tradities dan de in het gangbare westerse discours te horen zijn. Pupul Bisht neemt je samen met de ACT Award winnaars: Hakeem Adam, kunstenaarscollectief KWAGO en Juan Arturo García mee in de kracht van verhalen vertellen uit de niet-westerse orale cultuur.

"Wat probeert de planeet ons te vertellen als we stilstaan en luisteren in nederigheid?"
"Hoe verrijkt en pluraliseert de wijsheid van niet-mensen onze verbeelding?"
"Hoe zou een toekomst, verbeeld vanuit deze verbondenheid, eruit kunnen zien?"


Alle quotes in deze tekst zijn opgesteld door Pupul Bisht voor het Decolonizing Futures Initiative als een andere manier om over de toekomst en storytelling te spreken.

Format

Onderdeel van STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows is een meeslepende vertelervaring over ‘deep listening’ en verbondenheid met de meer-dan-menselijke wereld. Deze ervaring creëert een plaats van zeldzame intimiteit. Als schril contrast met onze moderne antropocentrische wereld - waar mensen de luidste stem hebben - vraagt STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows bezoekers om nederig te zijn en te luisteren naar de stemmen van degenen die hier lang voor ons waren en nog steeds zullen zijn hier al lang voorbij ons.

Pupul Bisht
Ninaad Kulkarni

Co-creator: Pupul Bisht & Ninaad Kulkarni

Pupul Bisht (online) is een multidisciplinair strateeg, onderzoeker en opinieleider die pleit voor de kracht van storytelling bij het vormgeven van een rechtvaardige en inclusieve toekomst. Pupul helpt overheden, bedrijven en non-profitorganisaties wereldwijd om zich op een zinvolle manier bezig te houden met de gemeenschappen die zij dienen door een collectieve heroverweging van kritieke systemen, processen en beleid. Ze is oprichter van het Decolonizing Futures Initiative dat als doel heeft gemarginaliseerde gemeenschappen te betrekken bij de verbeelding van hun gewenste toekomst.

Ninaad Kulkarni is Creative Director met een achtergrond in animatie. In 2019 werd hij geselecteerd voor de Forbes "30 Under 30" voor Indiase ondernemers. Daarnaast heeft hij gewerkt voor verschillende grote opdrachtgevers zoals Audi, Nike, ABC, Disney, Infinity, en won hij diverse prijzen, waaronder de ADC Cube en de Red Dot Award.

Programma STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows *

10:15 inloop
10:30 start Scenario
13:00 einde Scenario

* Let op: het programma kan wijzigingen, we raden je aan om op tijd te zijn en deel te nemen aan het volledige programma.

Tickets

STRP Scenario tickets zijn exclusief toegang tot STRP Expo. Met alle STRP tickets je toegang tot het online programma. Er is ook een STRP Digital ticket waarmee je enkel kan deelnemen aan het online programma.

SPREKERS

Hakeem Adam is een digitale kunstenaar die de kracht van het verhaal onderzoekt. Hij is de oprichter en creatief directeur van DANDANO, een pan-Afrikaans cultureel platform voor Afrikaanse film- en muziekkritiek en documentatie. Momenteel volgt hij een MA in Digital Media aan de University of the Arts in Bremen (Duitsland). Here Us Out is een collectief luisterexperiment naar praktische filosofieën uit de overlevering van kennis en verhalen.

Juan Arturo García doet onderzoek naar specifieke levenswijzen, hun bio-politieke mogelijkheden en verschillende vormen van representatie. Zijn onderzoek richt zich op de productie van wetenschappelijke kennis in Latijns-Amerika door de geschiedenis heen, met speciale aandacht voor hoe complexe verwevingen van technische, culturele, mystieke en politieke verlangens zijn ingezet - en hoe de gevolgen daarvan te begrijpen.

KWAGO is een artistiek laboratorium voor collectieve intelligentie, co-creatie en toeval in de Filippijnen. Het initiatief werd mede-ontwikkeld door Czyka Tumaliuan en Issay Rodriguez samen met verschillende organisaties en individuen - een kind, een moeder, een therapeut, een dichter, een geluidskunstenaar, filosoof, een gevangene, historicus, curatoren, ingenieur, hackers en leraar. Vanuit de overtuiging dat diep luisteren een collectieve daad is, organiseert KWAGO in een vrouwengevangenis in de Filipijnen gezamenlijke poëziesessies.

Moderator

Katía Truijen is media-onderzoeker, curator en muzikant. Haar werk houdt zich bezig met het samenbrengen van mensen rond praktijken van luisteren, archiveren en repeteren van alternatieve stedelijke, technologische en ecologische toekomsten.

Waar is het?

Microstad
Professor doctor Dorgelolaan, Fellenoord, Centrum 2
5611 BA Eindhoven