×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Let’s ACT – Cream on Chrome

STRP
6 min leestijd
13 jan 2022

Wat als ecologische waarde de belangrijkste drijfveer van de wereldmarkten zou zijn - als aandeelhouders 'careholders' worden? Met The Environmentalist Stock Exchange toont ACT Award 2022 winnaar Cream on Chrome een handelssimulatie waarbij bezoekers "investeren" in ecosystemen en diensten. Elke investering voedt de simulatie, waardoor de gesteunde soort de kans krijgt op te bloeien. De installatie gebruikt de taal van de aandelenmarkten om een gesprek op gang te brengen over waardesystemen. Kan de drang naar financiële winst worden omgebogen naar een toewijding aan ecologische belangen?

Door multimedia-ervaringen en interactieve ruimtes te ontwerpen, verkennen Jonas Althaus en Martina Huynh (Cream on Chrome) nieuwe perspectieven op het gebied van economie, journalistiek, ecologie en opkomende technologieën. Hun nieuwe werk, The Environmentalist Stock Exchange (ESX), is geboren uit interesse voor de waardering van processen en hulpbronnen die momenteel niet genoeg marktwaarde krijgen en dus waarschijnlijk worden uitgebuit: "We wilden meer tijd besteden aan het nadenken over wat het is dat de wereldwijde markten drijft en wat 'waarde' echt betekent in de huidige economie, ook gezien de recente hype van mensen die investeren in crypto valuta of NFT's."
Edit stockmarket view02 klein
Het winnen van de STRP ACT Award heeft de start van dit project mogelijk gemaakt: "Met de subsidie konden we zowel de werking van aandelenmarkten als van ecosystemen bestuderen. Dit vormde de basis voor de Environmentalist handelssimulatie die we momenteel aan het ontwikkelen zijn." Het duo was vooral gefascineerd door de combinatie van aandelenmarkten en ecosystemen en ontdekte nieuwe perspectieven op hun gelijkenissen, maar ook op hun verschillen: "De uitdaging voor ons was dat beide thema's vrij complex van aard zijn. Vooral het opzoeken en schetsen van specifieke ecosystemen kan eindeloos duren - dus zoeken we voortdurend de balans tussen trouw zijn aan de wetenschap en tegelijkertijd informatie vereenvoudigen om het publiek niet te overladen."
Jonas en Martina kijken ernaar uit om het resultaat van hun werk op STRP Festival 2022 te laten zien in de vorm van een interactieve installatie: "We zijn benieuwd wat er gebeurt als het publiek de handelssimulatie bedient. Zal het welzijn van de gesimuleerde ecosystemen verbeteren of verslechteren wanneer spelers gaan investeren? Voor welke handelsstrategie zullen de meeste mensen kiezen? Natuurbehoud of winst?"
Voor Cream on Chrome was de ACT Award een uitgelezen kans om een nieuw werk op te starten. Op basis daarvan hebben Jonas en Martina een bestaande interesse uitgewerkt, geïnspireerd door het thema van de oproep - waardoor ze een nieuwe draai aan hun idee hebben kunnen geven. Ben jij een kunstenaar en wil je ook ondersteund worden bij het ontwikkelen van nieuw werk? Je hebt tot 4 februari 2022 om je werk in te dienen voor de ACT Award 2023!
In onze serie Let's ACT stellen we onze ACT (Award for Creative Technology) 2022 winnaars voor en volgen we hen in de fases naar hun uiteindelijke werk op STRP Festival 2022.