×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

STRP Scenario #22: Silence: (im)possible absences

Co-creator: Martina Raponi

Wat is het verschil tussen luisteren en horen, tussen stilte en lawaai, en hoe ervaren we dit?

Locatie: STRP Stage, Microstad
Voertaal
: Engels
Ticket
: dit event vindt live plaats in Eindhoven. Selecteer in de ticketshop het ticket van Scenario #22. Kan je er niet live bij zijn? Selecteer dan het Digital Ticket en volg de livestream digitaal!
Sprekers
: Ximena Alarcón, Sarah Heussaff (online), Véro Leduc (online), Noise Research Union, David Toop (online)

Lawaai kunnen we waarnemen, we ervaren dit vaak als negatief of irritant. Lawaai of ruis verstoort hoe we waarnemen met onze oren en andere zintuigen. Het wordt vaak als afleidend ervaren. Stilte zien we daarentegen als positief, we associëren dit met kalmte, vrede, orde en zelfs discipline. Net zoals we geluidsoverlast ervaren als lawaai, hebben we onszelf aangeleerd dat we stilte ervaren wanneer geluiden afwezig zijn. Met andere woorden, we ervaren stilte wanneer we de geluiden negeren die we geleerd hebben niet te horen. Wat bedoelen we dan als we het over 'stilte' hebben, aangezien echte stilte onmogelijk is binnen onze atmosferische omstandigheden? Alles is immers altijd in beweging en er is altijd geluid op plekken waar levendige materie is - of we het nu kunnen horen of niet.

Stilte is vaak eerder een verlangen, een gewoonte, of iets waar we niet eens per se bij stilstaan, dan een daadwerkelijk bestaande conditie. Stilte is een onmogelijke afwezigheid die, net als lawaai, de verhalen vertelt van onze persoonlijke en collectieve waarden. STRP Scenario #22: Silence: (im)possible absences onderzoekt hoe stilte wordt belichaamd en gematerialiseerd in sociale relaties en technologisch gemedieerde interacties. Is onverschilligheid ten opzichte van bepaalde geluiden een voorrecht? Welke verschillende soorten stiltes zijn er? En wat kunnen we leren van de verschillende manieren waarop we stilte kunnen waarnemen?

Format

STRP Scenario #22: Silence: (im)possible absences vindt plaats in stilte en wordt begeleid door een stille soundscape en een live stille sound break door Noise Research Union (NRU). Sprekers uit verschillende disciplines zullen hun interpretaties van en perspectieven op stilte delen in een deep listening performance, film en presentatie.

Martina Raponi 2

Co-creator: Martina Raponi

Je kunt ook deelnemen aan de workshop Exploring the Limits of Silence door Noise Research Union

Martina Raponi is een Italiaanse schrijver en kunstenaar die onderzoek doet naar geluid en complexiteit. In 2015 publiceerde ze een boek over ruis, Strategie del Rumore. Interferenze tra Arte Filosofia e Underground. Ze is medeoprichter van Noiserr, een interdisciplinaire onderzoeksgroep gericht op geluid. Daarnaast doceert ze Art Theory aan de Willem de Kooning Academie en is ze lid van NRU (Noise Research Union). Momenteel werkt ze aan haar tweede boek, UNHEARD.

Program STRP Scenario #22: Silence, (im)possible absences *

12:00 Soundscape – NRU (online)
13:00 Start
13:05 Presentaties + Q&A
15:30 Einde

* Let op: het programma kan wijzigingen, we raden je aan om op tijd te zijn en deel te nemen aan het volledige programma.

Tickets

STRP Scenario tickets zijn exclusief toegang tot STRP Expo. Met alle STRP tickets je toegang tot het online programma. Er is ook een STRP Digital ticket waarmee je enkel kan deelnemen aan het online programma.

Sprekers

Ximena Alarcón is een geluidskunstenaar-onderzoeker en Deep Listening® gecertificeerd docent met een PhD in Muziektechnologie en Innovatie, geïnteresseerd in het luisteren naar sonische migraties. Ze creëert telematische sonische improvisaties met Deep Listening en interfaces voor relationeel luisteren. Ximena leidt het co-creatiecollectief INTIMAL van Latijns-Amerikaanse migrantenvrouwen in Europa. INTIMAL is een immersieve, telematische geluidskunst ervaring die je meeneemt op een transformerende ‘migratie’ reis.

Sarah Heussaff (online) promoveert aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Haar onderzoek richt zich op activistische bewegingen voor gehandicapten en het toegankelijk cureren van kunst voor gehandicapten.

Véro Leduc (online) is kunstenaar, wetenschapper en de eerste dove professor aan de Universiteit van Quebec in Montreal. Haar werk richt zich op kunstpraktijken voor doven en gehandicapten in Canada en op dovenmuziek.

Noise Research Union (NRU) is een Europese interdisciplinaire onderzoeksgroep rond verkenningen van geluid. NRU bestaat uit kunstenaars en onderzoekers: Sonia de Jager, Cecile Malaspina, Mattin, Miguel Prado, Martina Raponi en Inigo Wilkins. Lees meer op https://n-r-u.xyz/

David Toop (online) heeft een praktijk ontwikkeld die de grenzen van geluid, luisteren, muziek en materiaal overschrijdt. Zijn praktijk omvat geïmproviseerde muziekuitvoeringen, schrijven, elektronisch geluid, veldopnames, het samenstellen van tentoonstellingen, geluidskunstinstallaties en opera. Hij heeft acht boeken en veertien soloalbums gepubliceerd.

Moderator

Josué Amador Valdez

Waar is het?

Microstad
Professor doctor Dorgelolaan, Fellenoord, Centrum 2
5611 BA Eindhoven