×
First things first. We use cookies to improve your experience.   Privacyverklaring
Accept

Programma STRP Scenario's 2023 compleet!

STRP
4 min leestijd
27 feb 2023

Dompel je onder in alternatieve, niet westerse toekomstgeluiden, verdiep je in de potentie van decentralisatie en de toekomst van het internet, en ontdek stilte – bestaat dat eigenlijk wel? – in een muisstil STRP Scenario.

STRP Scenario is het verdiepende programma van STRP. Samen met kunstenaars, denkers en jou onderzoeken we de ethiek van technologie en de impact ervan op het individu en de samenleving. STRP gelooft dat de toekomst experimenteel is en samen gecreëerd wordt. Om toekomstscenario's te verkennen, werken we samen met creatieve co-creatoren om het traditionele format van conferenties te doorbreken en opnieuw vorm te geven. Dit jaar zijn de co-creatoren futuroloog Pupul Bisht, designcollectief Foundation We Are en kunstenaar en schrijver Martina Raponi. Tijdens STRP Festival 2023 vindt er op 13, 14 en 15 april een STRP Scenario plaats.

STRP Scenario heeft een beperkte capaciteit, dus koop je tickets snel →

2019 11 27 STRP Scenario4 Boudewijn Bollmann LORES 58
Anna Grimbrère tijdens STRP Scenario 2019. Foto door: Boudewijn Bollmann

STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows

Donderdag 13 april 2023, 10:30 – 13:00

Om de toekomst te veranderen moeten we nieuwe verhalen creëren. STRP Scenario #20: The Sound of Many Tomorrows nodigt je uit om de toekomst van verhalen vertellen te ontdekken. Middels een immersieve ervaring word je uitgenodigd te luisteren en contact te maken met de niet-menselijke wereld. Tijdens dit Scenario schuiven ook de ACT Award winnaars aan, wiens werk te zien is in de STRP Expo. Hun kunstwerken vertegenwoordigen een ander geluid dan in het gangbare, westerse discours te horen is.

Co-creatoren van dit scenario zijn futuroloog Pupul Bisht en 3D-kunstenaar Ninaad Kulkarni. Samen met de ACT Award winnaars: Hakeem Adam, kunstenaarscollectief KWAGO en Juan Arturo García nemen ze je mee in de kracht van verhalen vertellen uit de niet-westerse orale cultuur. Lees hier meer over STRP Scenario #20!

STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures

Vrijdag 14 april 2023, 10:30 – 13:00

STRP Scenario #21: Decentralised Collaborative Futures
onderzoekt de verschuiving van Web2 naar Web3, de volgende versie van het internet met blockchaintechnologie, crypto’s en NFT’s geïntegreerd. Het belooft een decentraal internet te zijn waarin individuen en gemeenschappen beschikken over hun eigen gegevens en digitale aanwezigheid. Samen met kunstenaars, onderzoekers, organisatoren en critici onderzoeken we de potentie van NFT’s, DAO’s en andere Web3-principes.

STRP Scenario #21
neemt de vorm aan van een learning community. In de aanloop naar STRP Festival ontmoeten we elkaar op Discord, waar je terecht kunt met al je vragen en bedenkingen rondom Web3. Is Web3 een hype of revolutie?

Co-creator van dit STRP Scenario is Foundation We Are, een designcollectief met een focus op social design. Sprekers: blockchain kunstenaar Sarah Friend UBERMORGEN kunstenaar lizvlx en onderzoeker Michelle Kasprzak presenteren The Crypto Purse, het feministische antwoord op de crypto wallet. Penny Rafferty, schrijver en onderzoeker bij Serpentine Galleries Blockchain R&D Lab en oprichter van Black Swan DAO. Will Rowe, oprichter van Protein, een token-gebaseerde community van toekomstgerichte cultuurmakers. Lees hier meer over STRP Scenario #21!

STRP Scenario #22: Silence: (im)possible absences

Zaterdag 15 april 2023, 13:00 – 15:30

STRP Scenario #22
vindt plaats in volledige stilte. Lawaai kunnen we waarnemen en ervaren we vaak als negatief of irritant. Stilte daarentegen beschouwen we als positief en associëren we met kalmte, vrede, orde. Maar wat bedoelen we, als we het over 'stilte' hebben? Want échte stilte is onmogelijk. Stilte is een onmogelijke afwezigheid die, net als lawaai, verhalen vertelt over onze persoonlijke en collectieve waarden. STRP Scenario #22: Silence: (im)possible absences is een zoektocht naar verschillende perspectieven op stilte - en ruis.

Co-creator van dit Scenario is onderzoeker en kunstenaar Martina Raponi, zij groeide op met een dove vader en verdiept zich in geluid en noise. STRP nodigt verschillende sprekers uit om samen in de complexiteit van stilte te duiken. Sprekers: componist en schrijver David Toop. Véro Leduc, eerste dove universiteitsprofessor van Quebec die onderzoek doet naar cultuurparticipatie van doven en PhD-student Sarah Heussaff die onderzoek doet naar activistische bewegingen van mindervaliden. Geluidskunstenaar en onderzoeker Ximena Alarcón met een Deep Listening performance over stilte. Lees hier meer over STRP Scenario #22!

Als vervolg op STRP Scenario #22, organiseert NRU (Noise Research Union), de workshop Exploring the Limits of Silence.

STRP Festival 2023 Closing Keynote: The Art of Listening – Miriam Rasch

Zondag 16 april 2023, 13:00 – 14:00

Essayist en filosoof Miriam Rasch vindt dat het tijd is voor een ethiek van het luisteren. In de westerse filosofie is de zoektocht naar kennis en waarheid sterk verbonden met kijken: we moeten eerst zien, dan geloven. Wat betekent het om écht naar elkaar te luisteren? Hoe kunnen we luisteren met ons hele lichaam, naar niet-menselijke dieren, planten of ecosystemen? Hoe weerklinkt een orale cultuur? En wat is het geluid van de stilte?

Tijdens STRP Festival 2023 zal ze haar oren de kost geven en op de laatste dag reflecteren op haar ervaringen en een persoonlijke interpretatie te delen over de kunst van het luisteren. Lees hier meer over de Closing Keynote!

Gratis toegang met een STRP Expo ticket.

Haal je STRP Expo ticket hier! →