Het STRP Festival 2023 Expo porgramma is compleet! Alle werken zijn dit jaar gekozen rondom het thema ‘The Art of Listening’. In dit artikel presenteren we een overzicht van alle werken. Ben je benieuwd naar meer informatie over een bepaald werk of artiest? Klik dan op: lees meer.
Alex Brajkovic – Dispersions 0.3
Dispersions 0.3 is een multisensorische installatie van Alex Brajkovic die het verband tussen geluid, wind, mist, beweging en ruimte onderzoekt en de ruimte verrijkt met nieuwe betekenissen en inhoud. De installatie onderzoekt de relatie tussen digitaal geluid en de fysieke manifestatie ervan in de ruimte. Het nodigt ons uit een wereld te betreden die niet door technologie wordt beheerst, maar in evenwicht is met de natuur. Hoe luisteren we met meer dan alleen onze oren? Lees hier meer!
Guillaume Cousin – Le Silence des Particules
Wanneer we spreken, ontstaan er duizenden onzichtbare draaikolken. Zelfs wanneer het stil lijkt, gebeurt er buiten onze waarneming onvoorstelbaar veel. Alles is gemaakt van dezelfde elementaire deeltjes en alles is in wisselwerking. De luchtsculptuur Le Silence des Particules van Guillaume Cousin geeft de onzichtbare deeltjes een visuele stem. De installatie maakt een doorgaans onzichtbare luchtbeweging zichtbaar door ringen van rook achter te laten. De ringen zijn eindelijk niet zo ver verwijderd van wat wij zijn: een puur natuurlijk fenomeen. Lees hier meer!
Hakeem Adam – Here Us Out
ACT Award Winnaar Hakeem Adam, presenteert Here Us Out, een collectief luisterexperiment naar praktische filosofieën uit de overlevering van kennis en verhalen. Het werk komt voort uit lopend onderzoek naar orale kennis in de Ghanese cultuur, waarbij met name wordt onderzocht hoe methoden en technieken uit deze vorm van communicatie van invloed kunnen zijn op digitale culturen, praktijken en publiek. Aan de hand van een koor van stemmen creëert deze geluidsinstallatie een kader waarbinnen het publiek verschillende dynamische luister-paradigma’s kan verkennen. Lees hier meer!
Jakob Kudsk Steensen – Liminal Lands
Liminal Lands is een VR-reis door de haast onzichtbare landschappen in het zoutwatergebied Camargue in Frankrijk. Deze landschappen zijn continu in transformatie dankzij het kristalliserende zout, dat een glinsterende mantel vormt over kleurrijke werelden van algen, bacteriën en organismen. In deze haast rituele ervaring verander je tijdens je reis en ga je op verkenning in elke nieuwe wereld vanuit een ander perspectief op het landschap. Lees hier meer!
Juan Arturo García – Time Displaced
ACT Award Winnaar Juan Arturo García presenteert de filminstallatie Time Displaced: een onderzoeksproject waarin de IAN-R1 kernreactor in Colombia centraal staat. De daar uitgevoerde geochronologie (het dateren van gesteenten, fossielen en sedimenten) ziet García als een bijzondere manier van afstemming met de aarde, met luisteren als uitgangspunt. De installatie toont verschillende benaderingen van het luisteren naar de aarde; van moderne wetenschappelijke technieken, tot de oorspronkelijke kennis en herinneringen aan het leven met de natuur in Latijns-Amerika die eeuwenlang tot zwijgen zijn gebracht. Lees hier meer!
KMRU - Slowed Cities
Stadsgeluiden zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest in de verdiepende soundscapes van KMRU. Zijn werk Slowed Cities vraagt de luisteraar naar binnen gericht te luisteren naar de stad. Hoe vormen het menselijke en niet-mensenlijke die stad? Het stuk werd gecomponeerd met geluidsfragmenten uit persoonlijke archieven van veldopnames uit Nairobi, Jinja, Berlijn, Barcelona, Parijs en Montreal. Het is een verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van steden, opnieuw verteld. Lees hier meer!
KWAGO – OYAYI
Vanuit de overtuiging dat ‘deep listening’ een collectieve daad is, organiseert KWAGO in een vrouwengevangenis in de Filipijnen gezamenlijke poëzie sessies. Terwijl de gevangen gedichten voordragen, neemt KWAGO hun hartslag op. Deze hartslagen zullen samen met audio-opnames van de gedichten, slaapliedjes en verlangens van de gevangenen door de muren van de installatie op STRP klinken. Als bezoeker krijg je de kans om echt te luisteren naar de gedachten en gebeden van deze vrouwen. Hoe kunnen we naar stemmen luisteren die geblokkeerd worden achter gesloten muren? Lees hier meer!
Leopold Inkapööl - Omniphonium
Wat als het bespelen van een elektronisch muziekinstrument ook een ruimtelijke ervaring zou kunnen zijn? Leopold Inkapööl, afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, presenteert Omniphonium: een intuïtief instrument dat de gebruiker in staat stelt te spelen met de ruimtelijke dimensie van geluid. Als bezoeker wordt je onderdeel van de installatie dankzij meerdere verborgen luidsprekers. Door tastgevoelige ringen afzonderlijk te draaien, kun je de geluiden spelenderwijs om je heen laten bewegen en bepalen waar ze vandaan komen. Lees hier meer!
MAOTIK & Maarten Vos – Erattic Weather
Digitaal artiest MAOTIK en muzikant Maarten Vos geven met Erratic Weather de veranderende atmosferische omstandigheden weer in een meeslepende multimedia-ervaring. Uit een online database worden verschillende bronnen van weerinformatie gehaald en real time verwerkt in een visuele en een surround-sound compositie. Dompel je onder in de levenscyclus van wervelende fenomenen zoals een tyfoon, orkaan en tropische cycloon, en ervaar de verwoestende kracht van de natuur en de noodzaak om haar te behouden. Lees hier meer!
pablo sanz - EARTHING
Artiest, componist en onderzoeker Pablo Sanz presenteert het audiowerk EARTHING wat tot stand is gekomen na intensief veldwerk op het eiland La Palma (Spanje), tijdens de laatste week van de 85 dagen durende uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja. Het werk stimuleert de bezoeker te luisteren mét de aarde, door aandacht te schenken aan de voortdurende herconfiguratie van onze planeet door wisselende stromen materie en energie in verschillende vormen (vast, vloeibaar en gasvormig). EARTHING brengt geluid en trillingen in kaart die onophoudelijk en onzichtbaar voorbijgaan aan alle menselijke uitingen. Lees hier meer!
Shock Forest Group - Cosmic Radio
Wie luistert er nog naar de radio? Nou, blijkbaar iedereen. In 1964 ontdekten wetenschappers tijdens een onderzoek naar radiogolven per ongeluk een mysterieus, constant geluid. Deze straling kwam niet van de aarde, de zon of ons sterrenstelsel. Het bleek kosmische achtergrondstraling te zijn, de oudste elektromagnetische straling in het heelal. En we luisteren er nog steeds, onbewust, naar. Het multidisciplinaire team Shock Forest Group van initiatiefnemer en elektronische muziek producer Nicolas Jaar voert een diepgaand onderzoek uit naar de geschiedenis, het heden en de toekomst van radio. Lees hier meer!
Spacemakers – What a time to be Alive
Geboren in een wereld van ecologische catastrofes, ervaren vele van ons een toenemende druk om de planeet te redden. Echter ondanks onze inspanningen blijft de CO2-uitstoot toenemen. Je kunt je afvragen: "Wat heeft het voor zin om het te proberen als we toch gedoemd zijn?" De VR ervaring ‘What a time to be Alive’, gecreëerd door Spacemakers en virtual reality director Iris van der Meule onder begeleiding van STRP, leidt je door een greep uit de gevoelens die gepaard gaan met het ervaren van Climate Doom. Kom langs in de Climate Doom Bar, waar je openlijk persoonlijke ervaringen met anderen kan delen, een praatje maken of bekennen zonder oordeel. Lees hier meer!
Tega Brain & Sam Lavigne - OFFSET
CO2-compensatie is het verminderen of verwijderen van de uitstoot van kooldioxide of andere broeikasgassen, om emissies elders te compenseren. Hoewel het compenseren van koolstofuitstoot lijkt voort te komen uit goede intenties, past het in feite een kapitalistische logica toe op atmosferische interacties. Hiermee worden alle activiteiten op aarde gekwantificeerd. Zo houden bestaande koolstofcompensatiesystemen eerder een status quo in stand dan dat ze de onderliggende oorzaken van de klimaatproblematiek aanpakken. De hybride installatie OFFSET laat de mogelijkheid zien van een alternatieve compensatiemarkt, waarin sociale uitwisselingen en politieke acties die bijdragen aan een radicale verandering worden gekwantificeerd. Lees hier meer!
Zeno van den Broek & Robin Koek - Raumklang
Hoe zou het zijn als geluid de ruimte om je heen bepaald, in plaats van andersom? Raumklang is een locatie specifieke geluidsarchitectuur gecreëerd door componist en kunstenaar Zeno van den Broek en geluidskunstenaar Robin Koek. De installatie nodigt je uit om 4-dimensionale objecten in de ruimte te ervaren, die via het gehoor worden waargenomen. Je perspectief en auditieve ervaring veranderen voortdurend terwijl je je een weg baant rond en door deze onzichtbare sonische objecten. Parallel aan de installatie op locatie is er ook een website, waar het mogelijk is voor online bezoekers om ‘door de oren’ van een andere bezoeker op locatie te ervaren. Lees hier meer!
STRP kijkt ernaar uit jullie te zien en te horen tijdens STRP Festival van 13 tot 16 april 2023. Houd de kanalen in de gaten voor het Scenario programma’s en de locaties! Voor meer info en tickets, klik hier.